Zou je graag vaker willen bijbellezen en ben je benieuwd hoe je dat aanpakt? In deze blog ontdek je aan de hand van het leescirkel-model hoe ook jij vaker je bijbel openslaat.

Een paar dagen per week werk ik als jeugdbibliothecaris, tijdens mijn werk bestudeerde ik de Leescirkel van leesbevorderaar en schrijver Aidan Chambers. Plots besefte ik, dat deze cirkel een fantastische middel is om toe te passen is op bijbellezen.

Je bijbellees gedrag aanpassen kan een behoorlijke kluif zijn

Als eerste onderdeel van mijn workshop over bijbellezen, stel ik altijd de vraag: wat is jouw bijbellees-struggle? Iedere deelnemer herkent wel één of meerdere worstelingen uit onderstaand figuur. Bekijk dit figuur en vraag je af: welke struggle is er in mijn leven?

Zet een (micro) stap in je bijbelleesgedrag

Ooit was ik een afhaak-bijbellezer, ik las 3 dagen achtereen, soms 2 weken of zelfs een maand. Vervolgens verzandde mijn gedrag en stond de bijbel eenzaam in een hoekje van de boekenplank. Mijn grootste struggle was bijbellezen volhouden.

Inmiddels lees ik elke dag in de bijbel en ik kan je verzekeren: Gods woord geeft me zoveel vreugde, vrede hulp en wijsheid. Of beter gezegd in de woorden van Psalm 18:24

Start bij jouw bijbel-lees geschiedenis

Welke voorbeelden zag je rondom bijbellezen in jouw leven?
In leesland is ‘de helpende volwassene’ een gigantisch voorbeeld van hoe iemand later zelf gaat lezen. Dit zijn de volwassenen die je in je jeugd ziet (bijbel)lezen. Je hoort hen dingen zeggen over (bijbel)lezen, ze lezen je (niet) voor. En introduceren (bijbel)verhalen bij jou. De volwassene hoeft niet altijd een ouder te zijn, soms kan dit een grootouder, (zondagsschool) leerkracht, oppas of voorganger zijn.

Om je een idee te geven, hieronder enkele situaties:
 • Mijn moeder las me altijd voor uit de kinderbijbel, ik kon niet wachten om het volgende plaatje te bekijken.
 • Als ik vroeg wakker was zag ik mijn vader altijd zelf lezen in zijn bijbel, het was helemaal stil en hij keek heel aandachtig. Soms streepte hij iets aan met een potlood.
 • Opa kon zo levendig vertellen over zijn avonturen, dan citeerde hij daarbij allerlei bijbelverzen.
 • Na het avondeten werd er altijd uit de Statenvertaling gelezen, ik kon mijn aandacht er dan nooit bijhouden, de woorden klonken lastig. Na het lezen werd de bijbel met een klap dichtgeslagen en weggezet in de kast.
 • Ik hoorde volwassenen af en toe zeggen dit en dat staat in de bijbel, maar we lazen eigenlijk nooit.
 • De huisschilder was heel enthousiast in zijn pauze aan het vertellen over God. Vervolgens moedigde Hij mij aan om de Bron (de bijbel) te onderzoeken.
 • Als ik ’s ochtends beneden kwam, dan zaten mijn ouders allebei apart bijbel te lezen in volledige stilte en af en toe deelden ze iets met elkaar of met mij over wat ze lazen. Onderstrepen en volledige concentratie.
 • Er werd enkel bij het avondeten gelezen. Net als bidden, op vaste momenten met vaste gebeden.

Het aan- of afwezig zijn van dit soort voorbeelden rondom bijbellezen heeft invloed op hoe jij zelf (op dit moment) bijbelleest. (Of hoe je vindt dat je zou moeten bijbel lezen).

Oefening 1

Vraag je af:

 • Was er een helpende volwassene in jouw leven, wat liet deze persoon jou zien?
 • Welke voorbeelden rondom de bijbel / bijbellezen zag jij in je leven?
 • Zijn er gewoontes of beeldvormingen die jij (on)bewust hebt overgenomen?
 • Welke gewoontes motiveren je? Welke wil je loslaten?

Oefening 2:

Vraag aan God hoe Hij verlangt dat je in de bijbel zou lezen. Stel je vraag aan God en neem 15 minuten stilte om te luisteren. Houdt pen en papier bij de hand, tijdens dit moment. Schrijf vervolgens op: welke woorden je hoorde in de stilte. Kwam er een beeld bij je op, of dacht je plots aan een bijbeltekst of lied?

Hoe je vaker de bijbel open slaat

In de leescirkel (ontwikkeld door leesbevorderaar Aidan Chambers) zie je drie parten: Kiezen, Reageren en Lezen. Laten we wat dieper duiken in alledrie deze onderwerpen. Ze helpen je ontdekken hoe bijbellezen eenvoudiger wordt in jouw leven.

A. Kiezen

Ervaar je vrijheid om de bijbelvertaling te kiezen, die je graag zou willen lezen? Achterhaal bij jezelf de reden waarom je deze bijbelvertaling leest. Bijvoorbeeld: Iemand gaf deze bijbel aan me, van huis uit werd deze vertaling altijd gelezen, ik heb deze vertaling zelf gekocht.

Aanbod
 • Welke bijbels zijn er op de markt? Laat je informeren door je lokale boekhandel, praat erover met bekenden of speur het internet af.
 • Lees je graag in het Nederlands, of hou je van een anderstalige bijbel?

Waar ik zelf al lezend achterkwam:
Ik was altijd een enorme boekenverslinder. Zo erg dat ik het bij voorbaat al jammer vond dat mijn boek zo snel uit zou zijn. Daar bedacht ik een oplossing voor: engelse boeken lezen. Lezen in een andere taal dan mijn moedertaal, remde direct mijn leessnelheid af.

In de loop der jaren merk ik dat ik extreem gevoelige lezer ben als het aankomt op woorden, taal en betekenis. Tijdens het lezen maakt mijn hoofd continu associaties en vormen zich beelden in mijn brein. Nederlandse woorden ken ik extreem goed en voelen regelmatig nogal ‘stijf’ of ‘platgeslagen’ aan. Alsof de diepte en de lading uit de betekenis van het woord is verdwenen.

De laatste jaren lees ik meer en meer bijbelpassages in het Engels. De nuances in woorden zijn zo rijk, het is alsof zich een compleet nieuwe wereld zich aan me openbaart.

Fijne vertalingen vind ik: AMP, MSG, NIV, NLT, TPT.

Oefening 3:

Lees verschillende bijbelvertalingen in de youversion bijbel-app. Een simpele oefening is de tekst van de dag in meerdere vertalingen naast elkaar te lezen, via het knopje ‘vergelijk’.

Beschikbaarheid
 • Heb je genoeg bijbels in huis?
 • Is er op het moment dat jij wilt lezen een bijbel beschikbaar, of is iemand anders dan aan het lezen?
 • Kan je een bijbel van iemand lenen?
 • Bezoek de kringloop en spot naar een bijbelvertaling die je graag zou lezen.
Toegankelijkheid
 • Is de bijbel die je nu leest toegankelijk voor je?
 • Begrijp je de woorden en het taalgebruik?
 • Is het formaat prettig?
 • Zijn de letters een fijn formaat om te lezen?
 • Word je niet belemmerd door de dikte van het boek?
Presentatie
 • Hoe zijn je bijbels aanwezig in je huis?
 • Ligt je bijbel uitnodigend in het zicht, zodat je er elk moment in wil lezen?
 • Of ligt je bijbel onder een grote stapel boeken. Waardoor je erg je best moet doen om het erbij te pakken.
 • Hoe ziet je bijbel eruit?
Oefening 4:

Loop bovenstaande vragen door, merk je dat een van de vragen je raakt, of een punt is waar je iets kan aanpassen? Pas het aan.

Praktische voorbeelden die mij hielpen om meer bijbel te lezen:
Een aantal dingen die ik deed aan de hand van bovenstaande vragen:

 • Ik verplaatste mijn bijbels van mijn boekenkast naar de salontafel.
 • Ik ben bijbelteksten gaan schilderen en geef ze een plekje in huis.
 • Het lettertype in de bijbel-app zette ik veel groter.
 • En daarnaast verplaatste ik de bijbel-app naar het eerste tabblad van mijn smartphone.

B. Reageren

veilige omgeving

Een veilige omgeving om te kunnen praten over wat je las in de bijbel, wat je raakte en wat vragen bij je opriep is een grote stimulans om te groeien in bijbellezen. Zodat je verlangen aanwakkert om meer te willen lezen.

Een veilige omgeving is een plek waar je gehoord wordt, waar er naar je geluisterd wordt, waar ruimte is om te praten, te delen en daarnaast om nieuwsgierig te zijn. Een plek waar je uitspreekt wat je je afvraagt zonder veroordeelt te worden. In mijn beleving is dat een plek waar ‘gelijk hebben’ niet zozeer het hoogste doel is. Wat de heilige Geest me elke keer laat zien is dat God beter leren kennen het doel is.

Zo’n veilige omgeving is niet vanzelfsprekend

Toch moedig ik je aan om zo’n omgeving op te zoeken. Vind je dit spannend? Vogel dan zeker uit wat jouw bijbel lezen stimuleert in onderstaande oefening.

Oefening 5:

Probeer een omgeving te vinden die zo dichtbij je ligt als mogelijk. Denk aan:

 • praten met je partner
 • appen met een goede vriendin
 • reageer en stel vragen op digitale christelijke platforms
 • deel zelf online wat je las, raakte en opviel
 • durf over je eigen kerkmuren heen te kijken en google naar interkerkelijke bijbelstudies of gespreksgroepen
 • haak aan bij christelijke meditaties, check Studio Delight of Jos Douma
 • doe mee met een groepsbezoek aan een klooster

adventskalender

C. Lezen

Tijd om bijbel te lezen
 • welke tijd reserveer je om te lezen?
 • welke tijd van de dag ben jij het meest fris?
 • hoeveel minuten wil jij inruimen voor bijbellezen?
 • maak je ook specifiek tijd om de bijbel open te slaan in je gezin?
 • kies je voor een vaste tijd (elke ochtend om 7 uur) of een terugkeertijd (als ik met de trein naar mn werk reis)?

Oefening 6:

Formuleer een ‘laat ik’-zin rondom jouw bijbelleesgedrag en voer deze komende week elke dag uit. Denk aan voorbeelden als:

Laat ik …

 • als eerste app in de ochtend mijn bijbel-app openen.
 • in mijn wachttijd altijd als eerste de bijbel-app openen .
 • in mijn reistijd de bijbel aan me voorlezen.
 • 15 min. eerder opstaan en na mijn ontbijt 15 min. bijbellezen.
 • de bijbel open op de eettafel liggen.

Let’s do this!

Voorgelezen worden

Ja, ook als volwassene! Ervaar de luxe om voorgelezen te worden. Laat een van je huisgenoten aan je voorlezen uit de bijbel.

Of kies een digitale optie, via bijvoorbeeld:
deze basisbijbelpodcast met de prettige stem van Ben Ketting of luister het nieuwe testament door Johnny Cash

Voor jezelf lezen

En nu tijd om zelf te lezen: Pak je bijbel, sla ‘m open en lees.

Oefening 7:

Reflecteer op je bijbellees-gredrag. Wat gaat soepel, waar loop je tegenaan? Welke micro stappen kan je zetten, die je de juiste weg ophelpen?

Besef dat een prettig bijbellees ritme opbouwen afhangt van allerlei factoren. Wees mild naar jezelf, God houdt onnoemelijk veel van jou en kan niet wachten om jou te overladen met geschenken die voor je klaar liggen in zijn woord.

P.S. Wil je meer lezen en oefenen met (verwerkings)vormen van bijbellezen?

In mijn boek ‘Dicht bij God leven’ ontdek je allerlei manieren hoe bijbellezen ook voor jou werkt. Een exemplaar van het boek bestel je hier.