Wat is nu eigenlijk creëren? Blog 1 van 3

Ik wil iets met je delen waar ik zo enthousiast over ben. En eerlijk: ik weet er het fijne niet van, want ik ben geen specialist, theoloog of geleerde. Maar gewoon vol verwondering over wat ik ervaar. De afgelopen jaren maakte ik steeds meer momenten mee, waarin ik dingen creëerde, die niet van mij afkomstig lijken te zijn.

Heel eenvoudig gezegd: ik geloof dat dat momenten zijn waarop de Heilige Geest me laat zien wat er uit mijn handen mag komen.

Het onderwerp wat me zo bezighoudt en waar deze blog over gaat is: creëren met de Heilige Geest.

Op Instagram vroeg ik waarover ik zou bloggen, 54% van jullie stemden: creëren met de Heilige Geest, dus here we go! Toen ik startte met typen, bleven mijn vingers over het toetsenbord gaan. Met als resultaat een serie van 3 blogs.

stiltedagboek

Hoe mijn nieuwsgierigheid groeide naar creëren met de Heilige Geest

In 2019 jaar was ik bij een lezing van zanger Leeland. Hij vertelde over iets dat ik al langere tijd ervaar, maar nooit onder woorden kon brengen. Hij vertelde over zijn songwriting proces en hoe hij er elke keer voor kiest om samen met de Heilige Geest muziek te creëren.

 

In zijn lezing gaf hij de volgende raad:

  • In elk creatief proces, creëer samen met de Heilige Geest.
  • De Heilige Geest woont in je en wil jouw raadgever zijn.
  • De Heilige Geest is continu verbonden met God
  • De Heilige Geest kent al Gods wegen en gedachten. Gods gedachten zijn voor ons ondoorgrondelijk en gaan ons verstand te boven, maar tegelijk leeft de Heilige Geest 24/7 in jou. En die weet dat allemaal.
  • De Heilige Geest wil jou herinneren aan Gods woord. Geef Hem de ruimte om te spreken.
co-workers with god

Hoe werkt creëren met de Heilige Geest?

Allereerst, laten we twee aspecten uit deze vraag doorlichten: 1. creëren en 2. de Heilige Geest.

1. Wat is creëren eigenlijk?

God is de grootste schepper, the Creator van hemel en aarde. Hij schiep ieder mens met scheppingskracht. Het verlangen en de kunde om dingen te maken, legde God in jou als mens. Hij gaf alle mensen mee als opdracht in Genesis.

Zoals de Amplified bijbel die boodschap in Genesis 2:15 noemt, vind ik heel verhelderend: So the Lord God took the man (He had made) and settled him in the Garden of Eden to cultivate and keep it.

De opdracht die de mens kreeg is om de aarde te bewerken, onderhouden, ervoor zorgen en verder te laten ontwikkelen. Dingen maken sluit helemaal aan bij deze opdracht. Je kan jezelf dus zien als micro uitvinder.

Je kunt Creëren verbinden aan een creatieve uiting.

Zodra het woord creatief gebruikt wordt, ervaren sommige mensen een belemmering. Er wordt zoveel gevonden en gezegd over creatief zijn. Wellicht hoorde je altijd dat je niet creatief bent, dat creatief zijn niet nuttig is, dat je er geen brood mee kan verdienen, dat creatief zijn iets is wat met hobby’s te maken heeft of dat creatief zijn alleen voor kleuters is… of mogelijk hoor jij een andere gedachte in je hoofd suizen.

Soms ervaar ik in dit geval de Nederlandse taal en het woord ‘creatief’ als beklemmend en beperkt en pas ik liever het Engelse woord creating toe. Creating vertegenwoordigd ook de betekenis maken. De letterlijke definitie van ‘to create’ is: bring (something) into existence. Iets scheppen, maken en tot wording brengen.

Ieder persoon is een maker, en heeft maker skills in zich.

Denk maar eens aan allerlei vormen van maken: de kamer herinrichten, een maaltijd koken, een kussen haken, brood bakken, dichten, tuinieren, tekenen, schilderen, boetseren, sleutelen aan auto’s, meubels bouwen, beeldhouwen, schrijven, zingen, naaien, decoreren, papierscheppen, muziek maken, bier brouwen, groente inmaken, fiets banden plakken, machines repareren, cadeau’s inpakken, theater maken, een huis bouwen…

Het scheppingsproces vlecht zich door jouw hele leven.

Persoonlijk ben ik dol op maken en misschien nog wel doller op fantaseren over wat er allemaal mogelijk is om ooit te maken. Wellicht de reden dat dit mijn lievelingsmok is waar ik nu rooibosthee uit drink.

beker

Oefening: Mijmer over creëren in jouw leven.

  • Observeer je week, welke maakprocessen kwamen er in voor?
  • Welke associaties en gedachten heb jij rondom het woord creatief?
  • Bid en spreek ze uit tot God, vraag of Hij je wil helpen en leiden.
  • Schrijf, knip, plak of mindmap erover in je stiltedagboek.

 

creatie

Als je dieper wilt duiken:

Een aantal bronnen die prachtig ingaan op God als Schepper en de mens als maker.

Boeken

Bijbelleesplannen
De leesplannen van Jordan Raynor (en ook zijn boeken) gaan veelal over creëren en geloven:

Podcasts
Luister vooral naar deze aflevering van Commoners Communion

Lied

Luister het lied Belovedness van Sarah Kroger

Al typend werd deze blog langer en langer, dus besloot ik er een serie van te maken

Ik ben heel benieuwd naar jouw reacties, ervaringen en vragen op het gebied van creëren met de Heilige Geest, deel je ze hieronder in een reactie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *