Vind jij het ook zo heerlijk om te creëren tijdens je stille tijd? Waterverven, collages of tekeningen, mijn stille tijd met mijn Maker breng ik vaak makend door. De fijnste tool die ik hiervoor gebruik is mijn stiltedagboek. Een eenvoudige dummy die ik vul tijdens stille tijd, met bijbelteksten, songteksten, gebeden, quotes uit preken, collages, verfsels, tekeningen, krabbels en nog veel meer.

In deze blog lees je hoe jij aan de slag kan met waterverven en aquarel in je tijd met God, welke materialen prettig zijn en ik deel waar ik mijn inspiratie vind.

stap 1: waterverven, hoe start je?

Sinds ruim een jaar heb ik het waterverven herontdekt. Meerdere keren per week pak ik m’n penselen op en vul ik aquarelpapieren en bladzijden stiltedagboek met bloementuinen en bijbelteksten vol kleur.

Toen m’n opa zo’n twee jaar geleden overleed nam ik vanuit zijn huis een doos met teken- en verfspullen plus penselen mee.

Op een dag besloot ik de penselen op te pakken en te verven. Wat verf je dan? Om makkelijk te starten leek het me leuk om iets met blaadjes en bloemen te maken. Hieronder zie je een foto van een van mijn eerste waterverfsels. Wat bleek? Waterverven werkte heel verslavend en ontspannend, binnen een half jaar zag mijn collectie schilderingen er zo uit:

waterverven
waterverven

Als het bij jou kriebelt om (opnieuw) te startten met waterverven, zou ik je aanraden: begin ermee! Pak je verfpalet (ook al is het een goedkope, of een van je kinderen). Zoek wat inspiratie en geniet van het maken!

Starten is echt een kwestie van doen, wapper je penseel door het water, je kan ‘m niet vaak genoeg over het papier laten glijden en vul vel na vel met kleurexplosies.

stap 2: Perfectionisme en creëren

Laten we het een kort moment hebben over perfectionisme en hoe dat je vrije creatieproces blokkeert. Telkens als een vrouw me vertelt over hoe ze haar waterverf tekeningen verscheurt of in de hoek gooit, omdat het resultaat dat ze ziet niet matcht met het plaatje dat ze in haar hoofd heeft, huilt mijn ziel. Het breekt mijn hart te horen hoe veeleisend, resultaatgericht en veroordelend veel mensen zijn ten opzichte van hun eigen werk. Deze houding ontneemt je al jouw creatie plezier.

Als je veeleisendheid in je creatieproces herkend, wil ik je in zachtheid aanmoedigen om je koers te wijzigen. Vraag God om hulp bij je perfectionisme. Bid Hem bijvoorbeeld om een milde blik.

Door mijn creativiteit jarenlang zeer veeleisend in te zetten als een prestatie en product verloor ik al mijn levenslust en belande ik in een burn-out/depressie. Het omarmen van spelen en klodderen aan Jezus zijde bracht me daar stap voor stap weer uit.

aquarel op stevig papier
God liet me in de voorbije jaren via Zijn schepping veel moois zien over creaties en rommeligheid

Een manier hiervoor is door de natuur te observeren van dichtbij. Terwijl ik vanaf mijn schrijfplek opkijk zie ik een explosie van lichtroze rozenknoppen aan een struik in de tuin. Is elke bloem aan een deze struik identiek of perfect? Ik stap dichtbij en zie dat een blad met:

felroze stippen / een roestig randje / een barst / een vliegje

Van dichtbij zie ik veel rommel, een grote diversiteit aan verhoudingen, geen blad is hetzelfde. En al die scheve, vlekkerige en verschillende blaadjes bijeen, vormen een gigantische bloem. Ik doe een stapje naarachter: het ziet er fantastisch uit!

Ik stel me zo voor dat ieder van onze waterverf schilderingen net als zo’n bloemblad voor God is. Jouw maaksels zijn een vorm van worship. God kijkt vanaf een afstand en verblijdt zich in zijn kinderen die spelen, ontdekken en Hem eren.

Stap 3: Wat verf je op het papier en waar vind je inspiratie?

Een van de meest gestelde vragen over waterverven is: wat kan ik waterverven? Onderstaand een serie tips om op ideeën te komen waarmee jij je aquarel vel vult:

Instagram workshops

Via Instagram vond ik een aantal inspirerend makers die regelmatig via videos uitleggen wat ze doen. Je kan dan makkelijk de video aanzetten, terwijl je zelf mee schildert. Een stel van mijn favoriete makers zijn:

@marjoleinscreations / @auguswren / @hannahdunnett / @sarahdandelioncray

Op mijn eigen account vind je ook een aantal waterverf tutorials, je kijkt ze via @eenlichterleven

#Hasthtags

Daarnaast vind je volop inspiratie op Instagram via hashtags, je weet wel die zoekwoorden met dat schuine ruitje ervoor #. Zoek maar eens op de hashtag #christiancreative of #watercolordevotional of #biblejournal

pinterest

Heb je geen instagram account? Via Pinterest vind je ook de mooiste waterverf inspiratie. Maak een eigen bord aan en bewaar inspiratie voor later. Op onderstaand bord houdt ik mijn proces bij.

stap 4: Welke materialen gebruik je?

waterverf

Na een aantal weken creëren met een Hema waterverf set, besloot ik te investeren in verf met diepe pigmenten. Over het algemeen geldt: hoe duurder de waterverf set, hoe dieper de pigmenten. Hoe feller of meer geconcentreerd de kleuren zijn. Ik kocht deze basisset. Afgelopen seizoen is daar ook deze set blauw en groen bijgekomen.

waterverven
waterverven
Aquarelpotloden en krijtjes

Voor mijn verjaardag kreeg ik een set aquarelpotloden van het Rijksmuseum. Op vakantie in Duitsland vond ik een doosje aquarelkrijtjes. Beiden werken hetzelfde, je kleurt op papier en vervolgens ga je met water over wat je tekende. Dan vloeit het potlood of krijt uit. Soms combineer ik de poloden of het krijt met waterverf uit de blikjes. Dan kan je extra accenten of diepte geven.

schetsboeken om in te waterverven

Sinds tijden gebruikte ik al mijn stiltedagboek om creatief aan de slag te zijn en in te creëren rondom mijn geloof. In dit Pinterest bord zie je hoe dat werkt. Het papier in deze dummies is vriendelijk en verdraagt veel. Als je op het papier waterverft gaat het af en toe wel hobbelen, door de hoeveelheid water dat het papier absorbeert. Zelf vind ik dat een grappig effect geven.

Compacte waterverf jounals

Als je op reis gaat is het enorm leuk om een waterverfboekje mee te nemen. Ik gebruik daar dit compacte boekje voor.

Ook heel handig als je op locatie afspreekt met andere makers en creatieven. Zodat je niet zoveel mee hoeft te slepen. Soms spreek ik met een vriendin af voor een wandel-kunst-date, daarvoor zijn deze boekjes ideaal. Het leuke van deze schetsboekjes is dat ze in allerlei kleuren te krijgen zijn, jouw lievelingskleur zit er vast tussen.

Het papier is wat gladder dan in een dummie, en je hebt iets minder water nodig om goed resultaat te krijgen. De kleuren trekken wel wat in het papier, waardoor je tekening iets lichter kan opdrogen dan dat je ‘m maakte.

Na een tijdje kwam ik erachter dat ik 12×12 cm wel heel klein vond om op te werken. Inmiddels is mijn collectie uitgebreid met een A5 sketchbook. Het leuke is dat je er oblong liggende en staande composities in kan maken.

bloem waterverf liggend
Werken op waterverf of aquarelpapier

Naast de notebooks wilde ik ook graag werken op aquarelpapier. Ik hoorde goede verhalen over het Canson XL blok. En dat geeft prachtige resultaten. Het papier neemt veel water op en de kleuren komen prachtig er op uit. Ook het papier van Hahnemuhle is heel fijn van kwaliteit.

waterverven
Penselen

Penselen van prima kwaliteit zaten in het etui dat ik uit m’n opa’s huis meenam. Zelf kocht ik ooit een penselenset bij action en ik kan je vertellen: goed penselen maken enorm veel verschil in het resultaat van je verfwerk.

Wil je in een goed basis investeren dan raad ik je de DaVinci Nova penselen aan. Bij mij zijn maat 2 en 8 favoriet. Ben je van het precisie werk, of wil je letters schrijven met penselen? Schaf dan zeker nog een set kleine maten van penselen aan.

penselen en mengnapjes

Stap 5. Hoe pak je het mengen aan?

De magie zit in het mengen! Meestal gebruikte ik een wit schoteltje om verf te mengen. Je kan deze heel goed vinden in de kringloop. In de set van m’n opa zatten reisnapjes, deze gebruik ik altijd buiten, op vakantie of als bij kunst-dates.

Toegegeven, ook ik raak beïnvloed door sierlijke mengpaletjes die ik op instagram zie. Korte tijd geleden liep ik tegen dit mengbordje aan en daar vanaf meng ik nu m’n verf. Zeker niet nodig om als eerste aan te schaffen, maar wel leuk voor op je waterverf wishlist.

Kleuren mengen vind ik een van de leukste dingen om te doen. Vooral die diepe groenen en de groenblauwen, die blijf ik mengen.

waterverf

Wat is jouw waterverf verhaal?

Maak jij weleens iets met waterverf? Wat zijn jouw favoriete materialen? Of hoe ga jij om met perfectionisme? Deel je het hieronder in een reactie?