Geen tijd voor God, en nu?

In drukke tijden val ik vaak in hetzelfde patroon:

 • ik ren rond,
 • vink taken van mijn lijstje,
 • kort mijn gebed in,
 • doe druk,
 • sla pauzes over,
 • vergeet bijbel te lezen,
 • wordt steeds onrustiger,
 • en heb geen tijd voor God.
Voor ik het doorheb is geloven een taak geworden op mijn ellenlange lijst.

De meeste dagen ren ik achter mezelf aan en bungelt God er ergens bij. Herhaal dit lijstje een aantal dagen of weken en ineens voelt het alsof er een muur staat tussen God en mij.

Schaamte zorgt ervoor dat ik steeds verder afdwaal van God.

In de tussentijd beloof ik mezelf: “als ik straks meer rust heb pak ik mijn stille tijd routine op en dan doe ik het echt goed.”

Afdwalen van God is niet zo gek, het is menselijk.

De eerste reactie van Adam en Eva , nadat ze iets fout deden was om zich te verstoppen voor God. En weg te rennen van Hem. Lees maar:

“Toen hoorden ze de stem van de Heer God, die door de tuin wandelde in de avondwind. Haastig verstopten de man en zijn vrouw zich voor de Heer. Ze verborgen zich tussen de bomen van de tuin.”

Genesis 3:8

slaaf-van-smartphone

God verlangt juist dichterbij te komen, als Hij bezorgd uitroept: waar ben je?

En waar verlang jij naar?

Als ik diep in mijn hart kijk verlang ik er ook naar dichtbij God te zijn. En tegelijkertijd ben ik regelmatig bang. Om dichtbij God te komen. Hij is zo goed, Hij is zo groot, zo heilig. Ik ben zo klein, mijn handen zijn zo vies en mijn hoofd zo vol nare gedachten. Zoals ik nu ben kan ik God nooit onder ogen komen, galmt er door mijn hoofd.

Zonder gedoe heel dicht bij God leven

Maar toch blijft daar mijn grootste verlangen: om zonder gedoe heel dicht bij God te leven. Hoe meer ik naar dat verlangen luister, hoe meer licht er doorbreekt. Terwijl de lichtstralen naar binnen sijpelen hoor ik een fluistering: “Lieve kind ik gaf je mijn Zoon. Hij gaf zijn leven voor jou. Zodat jij vrij van schuld bent.”

Dit lied vertaalt Jezus cadeau voor jou prachtig, luister het eens. Of repeat het zo vaak je wil.

Als van God afdwalen menselijk is, kan ik me daar op voorbereiden.

Wauw, die gedachte kwam laatst bij me op. Als afdwalen op de loer ligt lijkt het me slim om hier bij voorbaat een tactiek voor te bedenken. En me te wapenen voor de volgende keer dat ik afdwaal. Dan ben ik voorbereid en weet ik precies hoe ik de herder terugvind, als ik de volgende keer afdwaal.

Hoe voorkom je afdwalen van God?

1. Veranker geloofsmomenten en wapen je tegen afdwalen

Wat mij helpt is om geloofsmomenten te verankeren in mijn leven. Alsof die momenten van geloof vastgeplakt zitten aan tijden of taken in mijn dag. Een paar voorbeelden van gewoontes:

 • bijbel lezen zodra ik wakker ben.
 • worship meezingen onderweg in de auto.
 • schepping bewonderen als ik wandel en dit benoemen aan God.
 • christelijke podcasts of preken luisteren tijdens huishoud klussen

2. Hoe houd je geloof gewoontes vol?

Start met 1 mini-moment. Kies iets dat heel dicht bij jou ligt en je leuk en gemakkelijk lijkt om te doen. Vraag Jezus jou te helpen het vol te houden. Zo merk je langzaam dat een geloofsanker zich vastzet. Voelt je anker stevig? Het is tijd om je geloofsmoment te verdiepen of te verbreden. Vraag opnieuw of Jezus je hier in laat zien hoe.

3. Waak voor het heel goed willen doen

Las je mijn gedachte in de eerste alinea: “als ik straks meer rust heb pak ik mijn stille tijd routine op en dan doe ik het echt goed.” Dat is precies waar geloven niet over gaat.

Wat een opluchting dat God elke dag opnieuw vertelt:
 • Ik geef je geen rapport voor geloven.
 • Ik hou van ieder van Mijn kinderen onnoembaar veel.
 • Ik verlang naar een relatie met jou, en focus niet op je prestatie.
 • Je verdient Mijn liefde niet, door perfecter te bidden, ik geef het je gratis.
 • Je ontvangt Jezus offer niet door er harder voor te werken.
Er is maar één ding nodig:

Open je handen, ga aan Mijn voeten zitten en ontvang.

4. Focus je op Jezus als leraar

Je persoonlijk geloof is altijd in beweging in elke stap die je zet mag je luisteren naar Jezus stem die zegt:

Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij.
Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden.
Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden.

Matteüs 11:29