Hoe doe je dat nou je geloof laten groeien? Via Facebook?

Begin 2017 vulde ik zo’n test in op Facebook, je kent ze vast wel, die testjes die je ultiem nieuwsgierig maken. Via een website vul je je naam in en vervolgens krijg je een resultaat dat ‘speciaal’ voor jou is bedoeld.

Op de een of andere manier triggerde één van deze testjes mijn nieuwsgierigheid zo, dat ik het begin 2017 niet kon laten om hem in te vullen, het was deze: ‘Wat is jouw woord voor 2017?’

Ongeduldig vulde ik mijn naam in en klikte op de knop. Na een paar seconden verscheen in beeld: vertrouwen. Rustig staarde ik naar het scherm, ja dat voelde als een goed woord voor 2017.

 

geloof-groeien

 

Het woord dat je leven zal veranderen

Niet veel later stuitte ik via de bijbel-app op een leesplan: ‘Eén woord dat je leven zal veranderen’. De gedachtegang is zo: kies voor het nieuwe jaar dat voor je ligt één woord. Dat je gebruikt als thema voor dat jaar.

Door één woord te kiezen in plaats van een serie doelen of goede voornemens houd je het eenvoudig voor jezelf. Het blijft makkelijk om de focus terug te brengen op jouw éne woord. Dit woord zal je uitdagen op alle vlakken van je leven.

Zelf las ik dit plan in het voorjaar van 2017, er lag nog driekwart jaar voor me, het leek me mooi en overzichtelijk om één woord te hebben en me daar elke keer weer op te focussen. Terwijl ik nadacht over het woord, fluisterde een stem in mij “…vertrouwen”.

 

En wat heeft vertrouwen me afgelopen jaar veel geleerd!

Weet je wat zo wonderlijk is? God zal jouw woord gebruiken om je dingen te vertellen. Door het jaar heen verschijnt jouw woord in allerlei facetten van je leven en verschijnt het op plekken die je niet verwachte.

Doordat je aandacht hebt voor jouw éne woord, valt het je ook snel op. Ik vertel je graag wat er met mijn woord ‘vertrouwen’ gebeurde nadat ik het leesplan las.

 

Losbreken uit controle

Tijdens het lezen van de ‘One Word’ overdenking zat ik in de ingewikkelde situatie van een bedrijf dat ik al 10 jaar had, en waar ik me niet meer op mijn plek voelde. De lastige keuze om vol te houden of te stoppen (en te kiezen voor ‘een lichter leven’ + deze site) drukte letterlijk als een zware last op mijn schouders. De kwestie slurpte al mijn energie weg, ik voelde me futloos en moe.

 

Het woord dat ik koos was niet zonder gevolgen…

Door het kiezen van het woord vertrouwen besefte ik: als dit het woord is dat ik kies, zegt het iets voor de richting die ik op mag gaan. Het woord vertrouwen kiezen is niet zonder gevolgen. Ik zal de daad ook bij het woord moeten voegen. En niet alleen comfortabel het woord blijven noemen, ik mag het woord vertrouwen ook opnieuw toelaten in mijn leven.

 

God heeft eerder in mijn leven laten zien dat Hij te vertrouwen is

Nu mag ik de stap zetten en uitspreken: God ik vertrouw U. Ik laat deze keuze los, U stelde mij een vraag en nu is het tijd dat ik opsta en antwoord. Mijn antwoord is: “ik stel mijn vertrouwen op U en wil graag doen wat U van mij vraagt.” (… zo startte deze website).

 

Na deze beslissing kwam mijn leven in een sneltreinvaart

Binnen twee weken had ik weer volop energie en ging ik lachend door het leven.

Alle obstakels die mijn gedachten hadden gebouwd bleken fabels. Het was een kwestie van vertrouwen.

 

Tot aan een zomerse retraite in het klooster.

 

In de stilte van dat weekend bekroop me de angst. Om 4.15 uur ’s ochtends tijdens de ochtendwake gierde de onrust door mijn lijf. “Wat als ik zo’n een website waar ik over God vertel helemaal niet kan waarmaken? Wat als ik niet weet wat te delen?”

 

Terwijl de angst mijn hoofd op hol joeg, hoorde ik in de verte een stem zeggen:

“Lees het boek Filippenzen.” Gelijk na de ochtendwake om 5.00 uur pakte ik mijn bijbel en las Filippenzen.

 

 

Halverwege het boek vielen niet mijn ogen dicht, maar mijn mond open. Dit was rechtstreeks voor mij geschreven. 

Daar in Filippenzen 1 vers 6 stond: God is in jullie een goed werk begonnen en ik weet zeker dat hij dat werk ook zal afmaken. Hij zal met jullie bezig blijven totdat Jezus Christus terugkomt.

 

En in het volgende hoofdstuk het antwoord op mijn volgende vraag:

God zal ervoor zorgen dat jullie willen doen wat zijn plan voor jullie is. En dat niet alleen Hij zal er ook voor zorgen dat jullie dat kunnen. [Fil. 2:13]

 

In de stilte van die ochtend hoorde ik God opnieuw antwoorden: VERTROUW.

 

Met 2018 voor ons kies ik opnieuw één woord.

En ook dit jaar zal ik me door dit woord laten leiden in geloof. Ik ben benieuwd wat God me zal zeggen, leren en laten zien. Wat dat woord is? Dat vertel ik je nu nog niet, eerst is het tijd voor de ontdekkingstocht!

 

 

Nu ben ik benieuwd naar jou:

Heb jij ook één woord dat bij jou centraal stond afgelopen jaar? Wat is jouw woord en welke les heb jij geleerd? Laat je het weten in een reactie hieronder?

2 Reacties

 1. Hannah Vroegop

  Lieve Eline,

  Wat is jouw site mooi! Vertrouwen en rust straalt van het scherm af. Jouw woord was Vertrouwen. Schrijf je hierboven.
  Mijn woord is Kracht. De Kracht die God me elke dag geeft. Om door te gaan. Voelt Buitengewoon goed.

  Groet, Hannah

 2. Eline Pullen

  Ah wat mooi om jouw berichtje te lezen Hannah, en wat een sterk woord heb jij gekozen: KRACHT. Ik hoop en bid dat je veel mag ontdekken over dit woord in het jaar dat voor jou ligt!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *