Scrollend langs insta-vierkantjes kwam ik steeds vaker helder gekleurde bijbelteksten, uitspraken en songlines met uitleg erbij tegen. Deze krachtige posts zijn van Talitha Hoddenbagh. Vanwege haar pijn ligt ze regelmatig ’s nachts wakker.

Verander lijden naar liefde

Op één van die momenten draaide ze haar pijn om naar bemoediging en startte het account @strenghtinpain.

In dit artikel deelt Talitha haar verhaal, over:
  • de struggle tussen een liefdevolle God en lijden,
  • God beter leren kennen door Zijn woord
  • het ontvangen van genade.

Lees en doe mee, want aan het eind heeft Talitha een mooie oefening voor je.

liefdevolle-god-en-lijden

Talitha, wie ben je, wat typeert jou en waar kennen we jou van?

Ik ben Talitha, 28 jaar. Ben een idealist en zo perfectionistisch als een enneagram type één, houd van goede koffie, mooie kleuren, planten, lekker eten (koken), natuur en fijne muziekjes. Je kunt me kennen van mijn instagram-account @strengthinpain

Talitha

Hoe ben je gaan doen wat je nu doet?

Het is ontstaan ergens halverwege 2017, toen ik ’s nachts wakker lag van de pijn. Sinds een ongeluk in juni 2011 heb ik chronische rugpijn en tijdens deze nacht was de pijn ondraaglijk.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige…

Ik scrolde door mijn Instagram en ineens dacht ik: waarschijnlijk ben ik niet de enige die dit doet. Zijn er meer mensen die om wát voor reden dan ook ’s nachts (of natuurlijk overdag) op Instagram zitten en wel wat bemoediging kunnen gebruiken. Dus ben ik @strengthinpain gestart, gebaseerd op het nummer “The Cave” van Mumford & Sons.

Hoe zette je de stap om zo zichtbaar met je geloof bezig te zijn?

Al van jongs af aan ben ik bezig geweest met het onderwerp ‘lijden’. Mijn boekenkast staat vol met boeken over leven met God en met lijden.

Als God bestaat, waarom laat Hij dan lijden toe?

Eén van de grootste vragen die zowel christenen als niet-christenen zich afvragen is: als God bestaat, waarom laat Hij dan lijden toe? Veel mensen kunnen dat wat er gebeurt in deze wereld niet matchen met een liefdevolle God. En dat is ook lastig. Toch is het voor mij en voor veel anderen wel de realiteit: ik geloof in een liefdevolle God, maar ik heb ook te maken met lijden. Hoe kan dat samen gaan?

liefdevolle-god-en-lijden
Ik wil mensen graag bemoedigen om te (blijven) vertrouwen op God,

ook al geven je omstandigheden je misschien alle reden om dit niet te doen. Om vol te houden, vast te houden aan hoop, ook in moeilijke omstandigheden. Om net als Habakuk in gesprek te gaan met God en te vragen: Waarom?

De Bijbel staat vol van verhalen van mensen net zoals wij.

Nergens staat dat het lijden ons bespaard zal blijven, maar er staat wel dat God bij ons zal zijn, zelfs in het lijden. Sterker nog, Jezus zelf is door het lijden gegaan. Hij lijdt met ons mee, staat naast ons. Dat heb ik zelf ervaren en ik hoop dat ik anderen daarmee mag bemoedigen!

liefdevolle-god-en-lijden

Hoe houd jij je geloof levend, in drukke dagen?

Juist op drukke dagen weet ik dat ik God nodig heb, al is het maar om de dag door te komen. Dat ik me daar bewust van ben, helpt me om Hem erbij te betrekken. Dat weerhoudt me er echter niet van om als een kip zonder kop door een dag heen te rennen, alles perfect te willen doen en me veel te druk te maken over van alles en nog wat 😉 Drukte geeft je zo’n heerlijk gevoel dat je van belang bent, dat je nuttig bezig bent en je tijd niet verdoet.

Toch heb ik ook geleerd dat het juist in de drukte belangrijk is om naar Hem te luisteren.

Om stil te staan of stil te worden, ook al is het maar kort. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken om te bidden of te luisteren naar de fluistering van de wind. Die momenten helpen om te relativeren en om op Hem af te stemmen, in plaats van op te gaan in de drukte. Om even niets te moeten, maar gewoon te zijn of te luisteren.

liefdevolle-god-en-lijden

Vertel eens iets over je grootste uitdaging in je geloof

Mijn grootste uitdaging is Genade, haha, laat dat nou net de hele kern van het christelijk geloof zijn.. Ik ben een ontzettende perfectionist. Ik wil het graag zelf doen, genade verdienen, perfect zijn, het zelf oplossen in plaats van naar God toe gaan.

Verstandelijk weet ik heel goed dat ik zonder God niets kan

(Hij is Degene die mij adem geeft, alles geeft). Toch val ik zo vaak in de valkuil om te denken dat het allemaal van mij afhankelijk is. Ik merk dat God mij af en toe een situatie geeft die ik écht niet in de hand heb, waarin ik niets anders kan dan op Hem vertrouwen. Om te leren afhankelijk te zijn van Hem, om iets van Zijn genade te proeven.

Zijn genade die zegt: je bent geliefd, zonder dat je iets gedaan hebt.

Je bent NIET perfect, maar toch houd Ik van je. Misschien kun je het zelf, misschien niet, maar je hoeft het niet alleen te doen, Ik help je. Je hoeft je niet in het zweet te werken, luister maar naar Mij.

Genade is niet makkelijk.

Genade is frustrerend en lastig en druist vaak zo in tegen wat ons geleerd is en wat de maatschappij ons leert. Maar het is zo mooi en zo liefdevol!

Wat is jouw beste tip om meer op God te vertrouwen?

Om iemand te vertrouwen, moet je iemand kennen. Dat geldt ook voor God. Er is niets zo standvastig als het karakter van God, recht door alles heen. Om God te leren kennen is de Bijbel erg belangrijk. Wat leert de Bijbel jou over het karakter van God?

Je leert God ook kennen door de levens van de mensen om je heen en door jouw eigen leven: wat heb jij van God meegemaakt?

Hoe heeft God zich laten zien in jouw leven? Waarin heeft Hij zich betrouwbaar getoond? Schrijf het op! De getuigenissen uit de Bijbel en uit je leven zijn keer op keer herinneringen dat God te vertrouwen is. En hij verandert niet. En het is zo goed om jezelf en elkaar daaraan te herinneren als de verleiding groot is om op je omstandigheden te vertrouwen, in plaats van op God.

In de Oude Testament richtten ze vaak gedenktekens op als God iets bijzonders had gedaan.

Om elkaar en de volgende generaties eraan te herinneren wat God in die situatie gedaan had, hoe Hij hen geholpen had, gered had of hoe Hij naar hen omgezien had.

Wat wil jij andere vrouwen meegeven die dichter bij God willen leven?

God is bij je, dicht bij je. Ook wanneer het leven niet meezit, wanneer het donker is, of wanneer je Hem niet voelt. Durf jij God dichtbij te laten komen? Durf je eerlijk te zijn tegen Hem over wat je bezig houdt, waar je bang voor bent, waar je boos over bent? Over de dingen die je niet begrijpt, die jou frustreren? Over je twijfels over Hem, je moeite om te blijven geloven als er dingen tegen zitten?

Van David wordt gezegd dat hij een bijzondere relatie had met God.

Als je de Psalmen leest, blijkt dat David verbijsterend eerlijk is naar God toe en af en toe ook glashard. Mag ik je uitdagen om je eigen Psalm te schrijven (Psalm 151 bij wijze van spreken ) waarin je volkomen eerlijk bent naar God toe?

liefdevolle-god-en-lijden
Volg Talitha op Insta

@strengthinpain

P.S. Nu zijn Talitha en ik benieuwd naar jou

Wat is jou belangrijkste inzicht uit dit artikel? Deel je het in een comment hieronder? En extra bonuspunten als je een zin uit je zelfgeschreven psalm deelt