Terwijl m’n linkerhand het dopje in m’n oor aanduwt, klikt mijn duim op de play driehoek. Een vrolijke stem begint te praten. Ze heet me welkom bij de uitzending. En als ik met fikse tegenwind naar de trein wandel, trakteert ze me in een paar minuten op een flinke dosis humor, echtheid en diepgang. Deze lady is Zoë. Tot voor kort podcast-host van de Zij Lacht podcast en bovenal inspirator met haar video’s, meditaties en blogs op haar platform Her Delight.

Leer vertragen

In dit blog interview duiken we samen de diepte in en vertelt Zoë over groeien in vertrouwen, jezelf zijn en met al je struggles naar Jezus gaan. Ofwel leren vertragen aan Jezus voeten. Pak je kop koffie en enjoy!

leer-vertragen

Zoë, vertel: wie ben je, wat typeert jou en waar kennen we jou van?

Ik ben Zoë: blogger, spreker, videomaker, een creatieve-alles-willer haha! Jullie kunnen mij kennen van mijn eigen platform Her Delight en ik was de host van de Zij Lacht Podcast.

Wat mij typeert is de combinatie van licht en zwaar

Ik hou van lichte dingen zoals koffie, taart, bloemen en kan bijna altijd wel een grap maken. De andere kant in mij is de zwaarte die graag dieper nadenkt over ‘Waarom doe je wat je doet?’, ‘Hoe kun je de relatie met God en jezelf versterken?’ en ‘Hoe bouw je een leven waarin geest, ziel en lichaam samenwerken?’.

leer-vertragen

Hoe ben je gaan doen wat je nu doet?

Ik ben afgestudeerd maatschappelijk werker, dus dat verklaart wel mijn drang naar wroeten in ons leven. Maar het idee voor mijn eigen website ontstond 5 jaar terug in Londen waar ik de Colour Conference van Hillsong bezocht.

… een potje ingewikkeld

Ik was toen net afgestudeerd, een paar jaar getrouwd en had een kinderwens. Kortom de hele wereld leek te veranderen, al mijn rollen werden anders en ik vond het toch een potje ingewikkeld… Ik miste een geluid van iemand net zoals ik! Een christelijke vrouw die haar weg zoekt en niet alleen laat zien hoe fantastisch ze is opgestaan, maar ook hoe pijnlijk het kan zijn om te vallen. Ik startte dus als blog om een eerlijk verhaal te laten zien.

Tools die ik zelf gebruik, helpen anderen ook

Uiteindelijk ontdekte ik door de afgelopen jaren heen dat de tools die ik voor mijzelf gebruik anderen vrouwen ook helpen. Christelijke mindfulness en selfcare zijn voor mij de twee sleutels om de relatie met God en mezelf te onderhouden. Ondertussen creëer ik dus ook blogs, video’s en andere tools, zoals een maandelijkse Letter of Delight op dat gebied om andere vrouwen weer verder te helpen.

leer-vertragen

Hoe zette je de stap om zo zichtbaar met je geloof bezig te zijn?

Her Delight ontstond dus vanuit een behoefte die ik zelf had. Ik miste een geluid, een verhaal en kon mij niet voorstellen dat anderen vrouwen dit niet mistte. Dus besloot ik het zelf te gaan laten horen. Inmiddels is de #notsoperfect en #echtinsta super populair, maar een paar jaar terug niet. Gelukkig waren er dus meer die samen met mij opstonden om een realistischer leven te laten zien.

Maar ik moet heeeeeeel eerlijk zeggen dat ik mijn blog in eerste instantie bewust niet als christelijk benoemde

Ik wilde graag wél mijn christelijke mindset laten zien, maar niet in het hokje ‘christelijk’ gezet worden. Ik heb een nogal suffig beeld bij ‘christelijk’ en wilde hier juist niet mee geassocieerd worden. Maar uiteindelijk leek het alsof wat ik maakte niet aankwam bij mijn niet-christelijke en wel-christelijke volger… God maakte mij duidelijk dat als ik dat truttige christelijk imago wilde doorbreken ik gewoon mezelf kon zijn én zeggen dat ik christen ben. Ik vind mezelf niet suf, dus door gewoon te ‘zijn’ was ik al het levende bewijs. Ha!

Geloven in drukke dagen, hoe doe jij dat?

Oef! Niet…. Het gebeurt zo vaak dat ik aan het einde van de dag (of week..) denk “Oh ja, God heb ik weer op de achterbank i.p.v. aan het stuur gezet.” Meestal zijn dat ook de dagen dat ik in volledige perfectie modus schiet en alles dus vlekkeloos van mezelf moet zien te draaien. Wat natuurlijk nooit lukt en dan in het breekmoment is daar Jezus. Hij was daar al die tijd al, maar dan heb ik weer oog voor Hem.

Her Delight is ontstaan vanuit Psalm 37:4 “Delight yourself in the Lord and He will give you the desires of your heart.”

Dat is precies dat breekmoment! Als ik mij besef dat ik de verlangens van mijn hart weer overal heb proberen te vervullen behalve bij God. Dat is het moment om stil te worden, om te bidden/mediteren en om Zijn waarheid te zoeken. De waarheid die zegt dat ik mag zijn wie ik ben, dat ik niet geschapen ben om foutloos te zijn. Dat ik aan Zijn voeten mag zitten en uitrusten.

Meditatie leert je vertragen

Om mezelf zo stil te zetten merk ik dat mediteren echt werkt. Het is voor mij de ideale manier om afstand te doen van al het geraas en alle chaos. Om alle gedachten en gevoelens eens even los te kunnen laten. Als ik door meditatie ruimte maak in mijn hart en hoofd kan ik makkelijker God ontmoeten. Daarom heb ik een YouTube kanaal opgezet.

Ik merk dat veel mensen afschrikken van het woord meditatie en bang zijn dat het niet van God is

Op zich terecht dat we hier scherp op zijn en niet alles klakkeloos aan nemen natuurlijk. Ik hoop vooral met mijn kanaal meer te kunnen informeren over wat er in de Bijbel staat, hoe we meditatie op God en Jezus gericht kunnen vormgeven en niet op onszelf. Oh ja en natuurlijk vind je er begeleide meditaties om het zelf te kunnen ervaren.

Wat is je grootste uitdaging in je geloof, en hoe ga je daarmee om?

Een psycholoog zei ooit tegen mij: “Wat zou de Zoë van 50 aan de Zoë van nu als advies geven?” En ik wist het meteen, het was een instinctief antwoord op mijn grootste valkuil… Zij zou zeggen “Ga zitten, adem en geniet!” Er is altijd iets om van te genieten. Dus kom tot stilstand, adem en land in het moment en neem het tot je.

Ook als het chaotisch is of er niet zo mooi uit ziet, ook in pijn en verdriet is schoonheid te vinden

Ook in wanhoop is troost zichtbaar. Maar voor je het weet is er weer een dag of week voorbij. Dus pak zelf die momenten met God, wacht niet tot ze je worden aangereikt. Ga zitten. Haal adem. Durf te genieten.

leer-vertragen

Wat is jouw beste tip om meer op God te vertrouwen?

DOEN! Ik betrap mezelf erop dat ik zo vaak wil onderhandelen met God. “Ik wil best dit voor U doen, maar wilt U mij dan daar zekerheid geven.” Uuuuuh NEE haha! De Bijbel staat vol met verhalen van mensen die een bizarre(!) opdracht van God kregen en gewoon gingen. Soms een kleine tegensputtering (iets met een Walvis enzo), maar meestal was het een kwestie van doen. Vertrouwen groeit door te gaan.

Als je eerst de zekerheid wilt hebben is er geen sprake meer van vertrouwen, maar controle

Volledig vertrouwen betekent de controle durven loslaten. Begin klein en bouw het bewust uit. Durf je God elke maand een deel van je geld te geven? Durf je twee uur minder te gaan werken om iets voor een ander te doen? You name it! Juist als je in het kleine begint lukt het uiteindelijk om God te vertrouwen in het grote.

Wat wil jij vrouwen meegeven die dichter bij God willen leven?

God is altijd al dichtbij jou! Het is niet zo dat je eerst honderd stappen moet groeien om dichterbij God te komen. Wij mogen juist leren om te vertragen en bij Hem te gaan zitten. Bij Jezus komen zonder schuldgevoel, zonder to-do lijst, zonder de gedachten dat je nog iets naar Hem te compenseren hebt. Natuurlijk wil God graag dat we Bijbel lezen, bidden, ons inzetten in de gemeente etc. Het is alleen geen voorwaarde voor Zijn liefde en nabijheid. Hij is hier. Altijd!

leer-vertragen
Leer meer manieren om te vertragen

Volg Zoë online, daar vertelt ze van alles over haar dagen, deelt ze tools en tips om te leren vertragen en naar Jezus te kijken:

P.S. Nu zijn we benieuwd naar jou… welk inzicht neem jij mee uit dit interview? Laat het hieronder weten in een reactie.

ebook-dichter-bij-god

-
40 TIPS OM
DICHTER BIJ GOD
TE LEVEN

Zet vandaag je eerste stap

vul je gegevens in en

download het GRATIS e-book.

Houd je mailbox in de gaten, het e-book is naar je onderweg!