Kom jij bijeen in een kring of vrouwengroep in je gemeente, of zou je dat graag willen? Grote kans dat je regelmatig op zoek bent naar inspirerend materiaal. Een boek of bijbelstudie, dat je met elkaar in een aantal weken of maanden kunt lezen. Boeken die de groep aan het denken zet. Informatie die inspireert, aanmoedigt tot groei in je persoonlijk geloof. Deze blog geeft je 5 pareltjes van christelijke boeken voor jouw kringenwerk.

Vorig jaar maakte ik kennis met Goodreads. Een app voor leesliefhebbers, waarin je bijhoudt welke boeken je leest en nog wil lezen. Al van kinds af aan lees ik graag en veel. Van jeugdliteratuur, graphic novels, sprookjesboeken, klassiekers tot aan non-fictie over geloven, creativiteit, psychologie en maatschappelijke thema’s.

Scrollend door mijn boekenlijstje van afgelopen jaar, viel me op dat er een overeenkomst was tussen een aantal boeken: ze gaan over persoonlijke ontwikkeling en dicht bij God leven. Groeien en bloeien in je vriendschap met Jezus is iets waar ik gepassioneerd over ben. Omdat ik op dit vlak zoveel rijkdom in mijn eigen leven vind, gun ik ieder om me heen ook deze stroom van zegen te ontvangen. Vandaar deze lijst met 5 boeken, die je in kan zetten bij jouw kring of vrouwengroep. Per boek lees je suggesties over hoe je het boek kan inzetten in een kleine groep, of die nu on of offline is. (Uiteraard kun je er ook voor kiezen om ze voor jezelf te lezen.)

kring boekentip
een mooi boek voor je kring

1. Reisgenoten: vier vrouwen op zoek naar God / Sharon Garlough Brown

Toen ik bij mijn ouders aan het eten was, vertelde mijn moeder over een boek dat ze onlangs las, dat veel impact op haar. Ze kon zich de titel niet herinneren, aan de hand van wat ze vertelde, gokte ik dat het Reisgenoten was. Een boek dat al jaren op mijn – wil ik lezen lijstje – stond, maar wat ik nog niet had gelezen. Dezelfde avond nog spotte ik het boek in de online bibliotheek app en downloadde ik het als e-book op mijn telefoon. Ik verslond dit prachtige verhaal. Het enige dat ik jammer vond, was dat ik het boek niet zelf in bezit heb om alle mooie quotes te onderstrepen en de oefeningen zelf te doen.

Een kring van vrouwen is het thema van deze roman

Vier vrouwen ontmoeten elkaar in een christelijk retraitecentrum. Hannah is een predikante die niet in de gaten heeft hoe vermoeid ze is. Meg is weduwe, haar kinderen zijn net uitgevlogen en ze worstelt met gebeurtenissen uit haar verleden. Mara’s leven wordt getekend door afwijzing en nu ziet ze ook nog haar huwelijk afbrokkelen. Charissa is een hardwerkende studente die het altijd goed wil doen. Samen met deze vier vrouwen ga je als lezer op een spirituele reis waarin je ogen worden geopend.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek dat het je laat zien wat het is om geestelijk volwassen te zijn. Dat spiegelt het op een zachte manier, via een aantal karakters uit het boek die de hoofdpersonen tegenkomen op hun weg. Het boek is eerlijk over struggles en rauwe situaties plus gevoelens.

Om op te letten
Dit boek is onlangs heruitgegeven met een andere omslag. En leuk om te weten is, als je geniet van deel 1, er zijn in totaal 4 delen in deze serie. Allen in het Engels te lezen als e-book via Kobo plus. Deel 2 is net in het Nederlands verschenen en heet: Kleuren van Hoop.

Hoe je dit boek kan lezen met jouw kring of vrouwengroep

Dit boek is fantastisch om als vrouwengroep of kring uit de kerk samen te lezen. Het is een roman met geestelijke oefeningen. Je kunt de oefeningen net als de vrouwen in de groep zelf uitvoeren. Dus het is net alsof je samen met de vrouwen in het verhaal mee wandelt. En je zal zeker aspecten van de struggles of het gedrag van de personages herkennen vanuit je eigen leven.

Schrijfster Sharon Garlough Brown is een enorm inspirerende dame en heeft een website die een bezoekje waard is. Je kunt je zelf opgeven voor een van haar online bijeenkomsten: https://www.abidingway.life Reisgenoten is als e-book en luisterbook te lezen via de online bibliotheek.

kring materiaal leestip

2. The Artist Rule – Nurturing Your Creative Soul with Monastic Wisdom / Christine Valters Paintner. (engelstalig)

Dit boek zag ik in de insta-feed van een Amerikaanse creatieveling. Het trok direct mijn aandacht omdat het gaat over het voeden van je creatieve ziel. Het boek belooft je mee te nemen op een reis van 12 weken. Via contemplatieve en creatieve oefeningen ontdek je hoe creativiteit wortel vindt in jouw leven. Eerlijkheids-graadmeter: ik las dit boek zelf in zo’n 12 maanden. Telkens een stukje. Veel van de oefeningen voerde ik uit en vervolgens gaf ik het tijd om te bezinken.

Het boek neemt je langs allerlei kloostertradities (lectio divina, benedictijnse spiritualiteit, schepping en seizoenen) en matcht dat met creatieve oefeningen zoals: schrijven van poëzie, fictie en reflectie, schilderen, collages maken, wandelen, dansen. Ondanks dat dit boek niet enorm dik is, vond ik dit boek een enorm rijke bron aan informatie en beleving. Verder maakt dit boek me nieuwsgierig naar het werk van de schrijfster. Christine Valters Paintner schreef nog veel meer boeken en heeft een prachtige website, dat dienstdoet als virtueel klooster: https://abbeyofthearts.com Neem een kijkje en laat je ziel verrijken.

Dit boek gebruiken bij je kring? hier een aantal Suggesties

Dit boek leent zich perfect om met een groep creatievelingen te lezen, als boekenclub. Lees 2-wekelijks of maandelijks een hoofdstuk, net welk ritme bij jullie groep past. Onderstreep fijne passages. Open de bijeenkomst met de meditatie of Lectio Divina. Deel iets over wat je raakte. En doe samen de creatieve oefening. Op de website van het boek vind je nog wat extra informatie.

kringen boek

3. Geld en Go€d / Alain Verheij

Dit boek is voor iedereen die haar ogen niet langer wil sluiten en een dosis confrontatie aan kan.
Ik luisterde dit boek via de online bibliotheek app. Regelmatig stonden de tranen in mijn ogen. Na afloop schreef ik deze recensie:

Een boek dat je eerlijk laat nadenken over geld en hoe jij omgaat met wat je gegeven is.
Na het lezen echoën deze vragen in mijn hoofd:

  • Waar ligt mijn genoeg?
  • Durf ik te vertrouwen dat ik elke dag genoeg ontvang?
  • Hoe vaak kies ik ervoor een eerlijke koop te doen t.o.v. een gunstige? Want een gunstige koop kan voor mij heel voordelig lijken. Maar betekent vaak veel onaangenaams voor mensen in een ander land, de wereld en / of de toekomstige generatie.

Mijn ogen vielen open toen ik via dit boek ontdekte, dat met ons gemiddelde westerse kooppatroon je hoogstwaarschijnlijk 2 slaven fulltime voor je hebt werken. Je ziet hen en hun omstandigheden, vanuit de shiny winkelstraten vanaf deze kant van de wereld niet.

Heel prettig aan dit boek is dat de bijbelverhalen op een laagdrempelige manier worden vertelt. Zo verfrissend.

Dit boek inzetten bij je kring

Het lijkt me fantastisch om dit boek te lezen tijdens een kringseizoen. Je kunt dan voor je zelf passages onderstrepen die je aanspraken. Bedenken hoe je hier als individu verandering in kan aanbrengen. En bij het samenkomen deze situaties als groep delen en met elkaar bidden en brainstormen, hoe jullie als kring of als kerk deze materie omzetten tot actie. Hoe gaaf is het om gaandeweg de acties te documenteren en zo vonkjes van gerechtigheid aan te wakkeren in jouw gemeente.

kring boekentip

4. Unshaken: Ruth (Lineage of grace #3) / Francine Rivers

Een boek van een van de grand ladies uit de christelijke fictie: Francine Rivers. Eerlijk, ik denk dat ik dit boek niet snel uit mezelf was gaan lezen. Dat heeft vooral te maken met de cover, die er nogal ouderwets uitziet in mijn ogen. Gelukkig kwam ik op Instagram kunstenares Chantal tegen, die een online workshopserie bij dit boek aanbood. Vijf keer een hoofdstuk lezen en zes bijeenkomsten om te schilderen: abstracte landschappen met acrylverf. Mijn innerlijke kunstenaar maakte direct een vreugdedans.

Nu net de laatste sessie achter de rug is kan ik voluit zeggen wauw! Hoe bijzonder wat er ontstaat als je met een groep creatief aan de slag gaat, met lezen, schrijven en schilderen.

Over het boek: Unshaken: Ruth

Stel, je bent een jonge vrouw uit Moab en je kiest ervoor om over de grens te gaan wonen. Je laat alles achter je, behalve je herinneringen. In Ongeschokt brengt Francine Rivers de persoon van Ruth op een indringende manier tot leven.

Hoe zet je dit boek in bij jouw kring?

De roman heeft achterin opdrachten, mijmer,- en gespreksvragen achterin het boek dit zorgt ervoor dat het boek heel geschikt is om in je kring of groep te bespreken.*

Mocht je niet naar een kring gaan, of op zoek zijn naar een tijdelijke groep, kunstenares Chantal Hulshoff geeft regelmatig workshop series met dit boek. Zowel on- als offline. In haar workshops combineert ze lezen, creatief schrijven, en mixed media kunsttechnieken. Haar sprankelende persoonlijkheid zorgt ervoor dat je je helemaal op je plek voelt en elke keer vol verwachting uitkijkt naar de volgende les.

De Nederlandse versie van dit boek ‘Een Spoor van Genade’ is beschikbaar in de online bibliotheek als e-book. Het boek Ongeschokt van Ruth is deel 3 in deze verzamelbundel.

*Let op: de gespreksgids is enkel opgenomen in de Engelse editie van ‘A lineage of grace’. Je kan deze gespreksvragen ook vinden op de website van Francine Rivers. Onderaan elk boek zijn discussion guides te downloaden als pdf, vervolgens kan je ze met jouw groep vertalen.

boekentip voor je kring
online kring over stille tijd

Dicht Bij God leven – 40 manieren om je vriendschap met jezus te laten bloeien / Eline Pullen

Oke, dikke knipoog hier. Mijn eigen boek kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Maar eerlijk: ik had zelf niet voorzien dat dit boek ook enorm leuk zou zijn om als groep te doorlopen, totdat ik er meerder opmerkingen over kreeg.

Zo schreef schrijfster Sanne Lingstuyl in een review over het boek:

Vol tips om je relatie met God uit de sleur te trekken! Dicht bij God leven staat vol met praktische, vernieuwende tips om je relatie met God te versterken. Eline reikt je heel veel tips aan vanuit haar persoonlijke zoektocht. Fris en zeer visionair! Aanrader! Voor persoonlijk en bijbelstudie gebruik!

En stelde kunstenares Chantal Hulshoff me de vraag of ze creatieve workshops mocht gaan geven bij dit boek. Heel gaaf! Vanaf januari 2023, biedt Chantal workshops creatieve stille tijd aan. Dit is wat ze erover schrijft:

Ik wil je aanmoedigen om ook na, of tussen de door mij aangeboden momenten door, zelf actief aan de slag te gaan met Stille Tijd. Het boekje ‘Dicht bij God’ leven van Eline is een aanrader om je op gang te helpen en je enthousiast te maken en te houden. Je gaat ontdekken wat voor jou wel en niet werkt. Wat jouw taal is, wat bij jou past als persoon. Zonder schuldgevoel, maar vanuit een blijde verwachting tijd doorbrengen met God.

Waar het boek over gaat

Zou jij ook graag meer tijd met God willen? Baal je soms diep vanbinnen dat jij: jouw bijbel opnieuw vergat open te slaan vandaag? Je amper kunt concentreren tijdens je stille tijd? In slaap viel voor het einde van je gebed? Goed nieuws: jij bent niet de enige. Vanuit Elines verlangen om God beter te leren kennen, startte ze een zoektocht. Ze ontdekte dat God niet verlangt naar prestaties, maar naar een relatie. Het ontwikkelen van jouw unieke vriendschap met Jezus is de sleutel tot een leven dicht bij God. Via gebed, bijbellezen en activiteiten geeft dit boek jou 40 verfrissende ideeën om je vriendschap met Jezus te verdiepen en op die manier dicht bij de Bron van leven te zijn.

Cover dicht bij God leven
Aan de slag bij jouw kring of groep met dit boek

Start gezamenlijk een stiltedagboek, en lees afzonderlijk van elkaar het eerste deel van het boek door. Open de bijeenkomsten met muziek of een gebedsoefening. Deel over wat je deze week ontdekte. Luister naar wat de groepsgenoten vertellen en denk eventueel met anderen mee over wat hen verder kan helpen. Doe gezamenlijk een van de creatieve oefeningen. Ik zie al helemaal voor je hoe je aan het eind van het seizoen een expositie kan maken in jullie gemeente van wat jullie als individuen en groep ontdekten. Wil je met jouw kring aan de slag met het boek ‘dicht bij God leven’? Er zijn via deze link nog volop exemplaren beschikbaar. Voel je vrij om een berichtje te sturen over hoe je het denkt aan te pakken of jullie proces!

Note: Wil je een van bovenstaande boeken lezen of bestellen voor je kring?

Denk dan een keer extra na hoe je dat doet. Veel boeken kan je bij je lokale Christelijke boekhandel bestellen. Soms moet je iets langer wachten, of betaal je een paar euro meer dan bij de internet giganten. Besef je dat met jouw geduld en die euro’s jij een kleine ondernemer of auteur inkomen geeft.

P.S. lees jij weleens een boek met je kring?

Zo ja, welk boek vond jij echt een aanrader? Of naar welke van bovenstaande ben je benieuwd? Laat je het weten in een reactie?