Je gebed op papier schrijven, de afgelopen jaren ontdekte ik deze prettige manier van bidden. Gebeden opschrijven helpt me om regelmatig te bidden, ruis los te laten, mijn aandacht op God te richten en Zijn stem te verstaan. In deze blog kom je erachter hoe ook jij aan de slag kan met deze prayer practice. Maar allereerst:

hoe bidden mij doorgaans afgaat:

Als ik in stilte bid is het alsof al m’n gedachten en woorden over elkaar buitelen. Mijn zorgen, lof, vragen en dankpunten voor God kluwen zich in rap tempo samen, tot een breiwerk dat gigantisch in de knoop zit. Tenminste, zo is mijn ervaring. God kan de draad volledig volgen, Hij schiep me, Hij weefde mijn hersenstructuur en stelde ook de associatiesnelheid van m’n gedachten in.

Menig keer zorgden mijn halfgare gebeden ervoor dat ik zelf afhaakte in mijn gebedsroutine. En daarin blijk ik niet de enige te zijn.Toen ik laatst op instagram peilde hoe mensen bidden ervaren, overviel het antwoord me. 87% Van de mensen gaf aan: ik vind bidden uitdagend.

Met mildheid besef ik me telkens dat God geen perfect gepolijst gebed verwacht. Desondanks houden obstakels mij regelmatig tegen mijn gebed uit te spreken.

persoon die bidt

En misschien herken jij de veelgenoemde obstakels rondom bidden ook:

  • stil worden
  • de ruis rondom je loslaten
  • op woorden komen
  • je ongemakkelijk voelen
  • overweldigt worden door de veelheid aan gedachten
  • onderbroken worden door dingen om je heen
  • in slaap vallen
papier om je gebed op te schrijven

Wat mij hielp bij mijn onrust rondom bidden: mijn gebed opschrijven

Geef simpelweg woorden aan wat je bezighoudt. Door te schrijven richt je hoofd zich op het maken van zinnen, dat helpt je om je gedachten te ordenen, zo dwalen ze minder snel af. Woorden op papier zetten is een trage bezigheid. Het helpt je letter voor letter te kalmeren en de stilte te vinden. Elke keer weer richt een geschreven gebed mijn aandacht op God.

Vertel alles wat u bezighoudt aan de Here en vertrouw Hem. Hij zal in alles voor u zorgen.
Psalm 37:5 HTB

pray
bijbel en notebook

Hoe ik aan de slag ging met geschreven gebeden

De eerste keer dat ik las over geschreven gebeden, was in het boek van Russ Johnston ‘God can make it happen’. Hij moedigt je in zijn boek aan om prayer-lists te maken: lijstjes met je gebedspunten. Op zijn aanraden probeerde ik dit een aantal keer. Heel prettig. Er bleek zelfs een app te zijn waar je je gebedslijstjes in kan noteren: prayermate heet deze.

Uiteindelijk zorgde een ding ervoor dat mijn gebedsleven werkelijk ging vloeien.
Dat was toen ik m’n hele gebeden ging uitschrijven. werkelijk alles neer pennen wat er door m’n hoofd suisde. Dat zorgde voor zoveel kalmte. Plots vormden de woorden een keurige rij op het papier. Ze stuiterden niet langer door elkaar heen. En fijne bijkomstigheid, na afloop kon ik het gebed nog teruglezen als ik wilde.

Vervolgens verraste God met Zijn antwoorden

Nadat ik het opschrijven van m’n gebed een poosje volhield, merkte ik dat er na afloop zoveel kalmte ontstond. Ruimte in m’n hoofd. In die stilte woord ik plots een ander stem. De Heilige Geest die iets tot mij te zeggen had. Ik plaatste mijn stift op papier en schreef. Een stroom van woorden volgde. Met de snelheid van een stromende rivier kwamen de woorden.

Alsof er een download gaande was gleden er allerlei liefdevolle woorden het papier op. Verwijzingen naar bijbelteksten die ik zelf nooit zo kunnen bedenken. Na afloop stond ik perplex. De volgende dag na m’n gebed vroeg ik weer: Vader, wat heeft U mij te vertellen? Opnieuw stroomden de woorden. Inmiddels is dit een vast onderdeel van mijn gebedsritme geworden.
Ik leeg mijn hoofd, door zorgen, dank, bezigheden, hulpvragen bij God neer te leggen, daarna vraag ik wat de Heer mij te vertellen heeft. In de stilte schrijf ik op wat ik hoor en of zie.

open bijbel

Het groeiproces van Gods stem verstaan

Het verstaan van Gods stem is voor mij een groeiproces (van inmiddels 7 jaar). Van het eerste moment waarop ik altijd dacht dat Gods stem verstaan wel mogelijk is, maar nooit voor mij weggelegd was. Naar werkelijk Zijn stem horen (in dit artikel lees je daar meer over). Tot aan afbeeldingen of plaatjes zien en een oneindige stroom van Zijn woorden in mijn binnenste horen en deze woorden schrijven. Zelfs nu ik dit opschrijf ben ik sprakeloos, het is zo’n rijkdom om dit te mogen ontvangen.

biddende vrouwen

God wil jouw gebed dolgraag beantwoorden

Ik ben er voor de volle 100% van overtuigd dat God jou ook iets te zeggen heeft, en wil je aanmoedigen om op zoek te gaan naar hoe God tot jouw spreekt. Als je je afvraagt hoe je dat aanpakt, begin dan simpelweg eens om God te vragen of Hij tot je wil spreken door zijn Geest.

Omdat jullie bij Mij horen, zal de Vader jullie straks de Helper sturen. Hij is de Heilige Geest. Hij zal jullie alles leren en alles helpen herinneren wat Ik tegen jullie heb gezegd. – Johannes 14:26 BasisBijbel

schrijf je gebed op

Zelf aan de slag met je gebed schrijven

Nodig Hem uit te nodigen door bewust momenten in stille ruimten te creëren. Onder stille ruimten versta ik: in stilte zitten / een blanco vel papier voor je hebben / in stilte alleen wandelen of fietsen in de natuur / een instrument in je handen hebben / in de tuin werken / etc.

Luister: schrijf op, teken, observeer. En vooral: ontvang Jezus’ overvloedige liefde.

Volg de video workshop: je gebed schrijven als een brief

Tijdens de week van gebed in januari 2023 gaf ik op Instagram onderstaande video workshop

Boeken, cursussen en activiteiten die mij de afgelopen jaren hielpen rondom gebed en Gods stem verstaan:

P.S. Hoe is jouw ervaring met gebed schrijven?

Laat je het weten in een reactie onder dit bericht?