Gods stem verstaan, dat is nooit voor mij weggelegd.

Komt deze overtuiging jou bekend voor? Een paar jaar geleden wist ik 100% zeker dat Gods stem verstaan niet voor mij bestemd was. Dat God tot je sprak, was toch veel meer iets voor mensen die heel goed zijn in geloven? De afgelopen jaren blies God mijn overtuiging totaal omver. Hij sprak en liet me zien: iedereen kan Gods stem verstaan. Ontdek hoe dit ook voor jou werkt.

Sinds kort interview ik vrouwen die geloven en veel online zijn

Omdat ik zo benieuwd ben naar hoe zij dicht bij God leven, graag van ze leer, en er is nog een reden: ik vind het super om hen iets beter te leren kennen.

Laatst zei één van hen:

“Vertel eens iets over jouw weg, hoe ben jij gestart met vertellen over God? Vond je dat niet mega spannend? Wat trok jou over die drempel?”

Na haar vragen kroop ik achter het toetsenbord.

Oneindige letters rolden uit mijn vingers. En vandaag deel ik mijn verhaal.

Ontdek hoe ik dacht, dat Gods stem verstaan nooit voor mij was weggelegd.

Hoe ik Zijn stem toch ging verstaan en uhm… uiteindelijk er zelfs naar luisterde en in actie kwam. Oké, duik je mee in mijn meest persoonlijke blog ooit?

gods-stem-verstaan

In het kort: wie ben ik en wat typeert mij?

Je kent me een beetje als je meeleest op het blog, Instagram of Facebook account Een Lichter Leven. Mijn naam is Eline, 34 getrouwd, ochtendmens, fan van Jezus, het strand, kopjes koffie, kamillethee en matcha latte en als laatste: ik bijna altijd vrolijk 🙂

Via Een Lichter Leven moedig ik vrouwen aan om dicht bij God te blijven (midden in hun volle dagen).

Zodat hun geloof op een eenvoudige manier blijft leven. Ik ben ervan overtuigd dat geloven niet ingewikkeld, zwaar of lastig is, maar juist zorgt voor vrijheid, plezier en lucht. En dat is toch precies wat je wilt, als je voor de 10e x deze week zuchtend staart naar je overvolle to-do lijst?

gods-stem-verstaan

Vertel eens, hoe ben je gaan doen wat je nu doet?

Voor lange tijd dacht ik dat Gods stem verstaan was voor mensen die heel goed waren in zaken zoals geloven, bidden of bijbel-lezen. Ik was er van overtuigd dat het voor andere mensen was weggelegd, maar nee, niet voor mij.

Terwijl ik regelmatig uitsprak of God mij de weg wilde wijzen, was ik enorm verbaasd toen God ook echt antwoordde.

Op een kampeernacht 4 jaar geleden vertelde Hij: “Eline het is tijd voor jou om iets anders te doen, ik wil dat jij vrouwen online gaat vertellen over Mij.”

Hola! Ik rolde ik bijna uit mijn bed.

Met zwetende kippenvel op mijn rug bedacht ik: “Wauw dat lijkt me geweldig.” 2 Seconden later was daar beklemmende angst. “Vergeet het maar, dat kan en durf ik nooit.”

En in plaats van God om advies te vragen, keerde ik m’n rug tot God en rende ik keihard weg voor Zijn vraag.

Precies zoals je over Jona leest in de bijbel. Al jaren was ik ondernemer, grafisch ontwerper. Dat bedrijf had ik niet zonder reden opgericht, en wie was ik dan om met dat bedrijf te stoppen? Ik kon dat niet verantwoorden naar mezelf, mijn collega en mijn omgeving.

Langzaam sijpelde alle energie en creativiteit uit mijn ontwerpklussen en leven.

Vertwijfeld vroeg ik me af: “Waarom doe ik dit nog?” Vervolgens overschreeuwde verantwoordelijkheid: “Stel je niet aan, iedereen heeft wel eens een mindere dag op z’n werk.”

Door koppig vol te houden belandde ik uiteindelijk in een dikke mist van donkere gevoelens.

En precies daar, futloos in die put, ontmoette ik God.

gods-stem-verstaan

Hoe heb je de stap gezet, om zo zichtbaar met je geloof bezig te zijn?

Openbaar mijn geloof delen leek me doodeng. Totdat God me tijdens een coaching-sessie een beeld gaf. Van een speelplaats, een soort Barbapapa-huis (als je me een beetje kent: Barbapapa was mijn lievelingstekenfilm). Een blanco ruimte die om te vormen is in elke vorm die ik wil. Het was alsof Jezus naast mij stond en vroeg: Eline hoe zou jij deze plek invullen als alles mogelijk is?

Jezus liet me zien dat alles kan.

Precies zoals Hij doet in Markus 9:23, vertelde Hij mij: Alles kan, als je maar geloof hebt. Ook liet Hij me zien dat je geloof delen, in alle openheid, enorm leuk is. Je mag dat helemaal doen op de manier die precies bij jou past.

Een paar dagen na dit moment was alle energie en creativiteit terug in m’n leven. Ik registreerde het domein eenlichterleven.nl en krabbelde talloze blog ideeën op papier.

Top, die route leek geplaveid! Dat bleek niet helemaal waar…

In het pad totdat de blog online was, had ik nog een paar modderpoelen van twijfel te overwinnen. 3 Maanden voor ik besloot te stoppen met mijn bedrijf, bekroop me opnieuw twijfel en angst.

Akelige overtuigingen vraten al m’n vertrouwen weg:

“Moet ik eenlichterleven nu echt gaan uitvoeren? Ik ben geen theoloog, wat heb ik te vertellen?” Met deze vragen dook ik een weekend het klooster in.

Vlak na de ochtendwake bij zonsopkomst fluisterde de Heilige Geest: “Lees het bijbelboek Filippenzen.”

In dat mini kloosterkamertje zat ik om 5.00 uur ‘s ochtends al gapend het bijbelboek door te pluizen. Mijn ogen veranderde in theeschoteltjes, zoveel beloftes ontving ik die ochtend. Maar de meest krachtige van allemaal was: Filippenzen 2:13

God zal ervoor zorgen dat jullie willen doen wat zijn plan voor jullie is. En dat niet alleen. Hij zal er óók voor zorgen dat jullie dat ook kúnnen.

Hoppa, recht in mijn hart kwam deze bijbeltekst binnen en bande alle twijfel uit.

Eerder zorgde God er al voor dat ik graag over Hem wilde vertellen, want er lagen stapels ideeën. Als Hij het eerste deel van deze bijbelse belofte al waar had gemaakt. Wie was ik dan om te twijfelen aan het tweede deel? God zou er ook voor zorgen dat ik kan doen wat Hij van me vraagt.

Deze tekst geeft mij bij ieder sprankje twijfel opnieuw steun.

Ik vind het zo geniaal dat de bijbel voor al je issues, zelfs vandaag de dag, een krachtig antwoord heeft.

gods-stem-verstaan

Hoe houd jij je geloof levend, in drukke dagen?

Geloven zit volgens mij in de kleine stapjes. De eerste minuten van de ochtend, dat je je telefoon oppakt en paar minuten in de bijbel-app leest. Het worship-nummer waar je vol aandacht naar luistert in de auto op weg naar je werk. Maar ook oprecht luisteren wat een collega deelt. Behulpzaam zijn door de dag heen. Het gebed dat je uitspreekt naar God tijdens het wandelen.

Regelmatig loop ik er tegenaan dat dagen te druk zijn, dan wordt ik zenuwachtig.

Dat nerveuze gevoel is een signaal voor me geworden. Tijd voor pauze. Tijd voor stilte, tijd om te luisteren naar God. En vervolgens op te schrijven wat doe ik allemaal, matcht dat lijstje met wat ikzelf en wat God belangrijk vindt in mijn leven?

gods-stem-verstaan

Wat is je grootste uitdaging in je geloof, en hoe ga je daarmee om?

Voor mij is dat me afhankelijk opstellen van God. Doorgaan, bezig zijn en zaken regelen zitten zo in mijn natuur. Terug keren bij God zodra ik onrust voel, vind ik enorm uitdagend.

Het is heel verleidelijk om op zo’n moment door te rennen.

Toch ervaar ik elke keer dat tijd nemen en luisteren naar God opnieuw onverwachte oplossingen, vrede en kracht geven.

En tsja, hoe ik daar mee om ga, al struikelend. Wetend dat Jezus genade er ook voor mij is.

gods-stem-verstaan

Wat is jouw beste tip om meer op God te vertrouwen?

Met stip op nummer 1 staat echt: vastleggen wat God voor je doet. Schrijf het op, teken het, typ het neer, vertel erover aan anderen.

Allerlei momenten met en voor God schrijf ik in een stiltedagboek

Een notitieboek met fijn papier waarin ik kan plakken, tekenen, schrijven, vragen en klodderen. (Wil je weten hoe dat werkt? In dit artikel schreef ik erover) Er zit bij mij geen dwang op dat ik er elke dag iets in schrijf. Dat werkt voor mij niet. Soms ligt het dagenlang te liggen, andere weken gebruik ik het een paar x per dag.

Gods-stem-verstaan
En ik verzeker je: het is zo ongelofelijk waardevol om na een half jaar terug te bladeren.

Je eigen krabbels terug te lezen en bij woorden te denken: huh schreef ik dat? En in momenten van twijfel bewijs te hebben: ja God was hier trouw. Als Hij dat toen was, is Hij dat nu ook.

gods-stem-verstaan

Wat wil jij andere vrouwen meegeven die dichter bij God willen leven?

Vraag God om hulp. Jezus gaf jou een helper: de Heilige Geest. Hij wil jouw mentor zijn en je dingen laten zien. Stel je open en leg uit dat je ‘t soms knap lastig vindt om dichtbij God te blijven. Houd nu je ogen, oren en hart open… hulp komt jouw kant op.

Zoek naar mini-momenten met God in je dag.

Ontdek wat voor jou de ‘lichte’ manier daarvoor is. Hoe kan je nu –as we speak- Jezus iets laten zien van jouw dank voor Hem? Denk dan vooral in kleine stapjes.

Vind manieren die voor jou werken, en laat de rest even links liggen.

Je tijd is beperkt, kies de dingen die jij van waarde vindt, die God van jou vraagt, waar je blijdschap uit haalt en die jou voeden.

Push jezelf niet om zoals een ander te zijn.

Jij hebt namelijk je eigen setje prachtige talenten. Dingen waar je van straalt en die je eenvoudig af gaan. En precies die dingen, daarin wil God jou nog meer helpen. Hoe gaaf als jij de dingen mag doen, waar je al heel goed in bent, die je leuk vindt zodat je daarmee ook God kan eren.

P.S. Nu ben ik benieuwd naar jou: heb jij Gods stem verstaan? Deel jouw verhaal hieronder in een comment.