Interview met blogger Iris Molenaar van Dochters van de Koning

Een levend geloof hebben, makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zet je jouw geloof nu om in actie?

Hoe laat je elke dag met eenvoudige stappen zien dat je gelooft?

In dit interview deelt blogger en theologie-studente: Iris Molenaar van Dochters van de Koning haar verhaal plus een aantal tips.

Iris (18) is een mega inspirerend voorbeeld hoe je op jonge leeftijd vol enthousiasme je geloof kan delen. Wil jij meer doen met je geloof in je dagelijks leven? Lees dan zeker verder.

Iris, wie ben je, wat typeert jou en waar kennen we jou van?

Ik ben Iris Molenaar, een achtienjarige theologiestudente. Een dag niet gezongen, is voor mij een dag niet geleefd. Ik hou van God, vind het heerlijk om te lachen en heb graag mensen om me heen.

Ik word blij van:

eerlijke chocola, kringloopwinkels en God aan het werk zien in mensenlevens. Mijn enthousiasme voor Hem wil ik dolgraag met anderen delen. Jullie zouden mij kunnen kennen van mijn blog en community voor christelijke meiden: Dochters van de Koning. Dochters van de Koning wil meiden laten nadenken over Gods liefde en inspireren om te leven met God.

beeld: Talita van den Berg

En hoe ben je gaan doen wat je nu doet?

Eigenlijk hield ik al lange tijd van schrijven en met het geloof bezig zijn. Ik zing in de jongerenband van mijn kerk. Een aantal jaar heb ik musicals gedaan en ik vind het heerlijk om voor groepen te spreken.

Eind 2018 besloot ik te brainstormen over mijn leven.

Waarvan ga ik stralen? Waar geniet ik van? Waar verlang ik naar en wat kan ik doen voor God? Opeens kwam daar het idee voor een blog uit voort. Ik wuifde het idee weg, want ik dacht dat het niets voor mij was. Toch bleef het idee in mijn gedachten terugkomen.

Na een tweede brainstormsessie werd ik enthousiaster.

Ik besloot het idee in gebed bij God te brengen en het met een paar vriendinnen te delen. Zo’n twee weken later preekte de dominee over jouw werk voor God in 2019. Dat was eigenlijk de bevestiging die ik nodig had. Nog diezelfde middag regelde mijn vader een domeinnaam. Dochters van de Koning was geboren!

beeld: Talita van den Berg

Hoe heb je de stap gezet, om zo zichtbaar met je geloof bezig te zijn?

Vanaf de tweede klas van de middelbare school begon het geloof meer voor mij te leven. Ik verdiepte me wat meer in de Bijbel en ging zelf bidden en nadenken over God. Ik ben christelijk opgevoed, maar vanaf dat moment werd het geloof ook iets van mijzelf. Het werd in de jaren daarna steeds meer een deel van mijn leven en identiteit. Ik weet dat ik Gods kind ben, dat Hij altijd voor me zorgt en ik wil Hem de eer brengen in dit leven.

Ook in de moeilijke periodes heeft Hij mij Zijn goedheid laten zien.

Ik heb niet één moment waarop ik besloot met mijn geloof bezig te zijn. Dat is, denk ik, geleidelijk gegaan en dat is en blijft een avontuur dat ik samen met God aanga, elke dag opnieuw.

De afgelopen jaren ben ik wel gegroeid in het durven delen van geloof.

Ik hou van God en ik wil niets liever dan Zijn leven en licht laten zien aan de wereld. God doet het vuur in mijn hart branden. C.S. Lewis zei het volgende over God laten zien: “Don’t shine so others can see you. Shine so that through you, others can see Him.”

Vertel eens: hoe houd jij je geloof levend, in drukke dagen?

Mijn weken zijn druk. Ik studeer doordeweeks theologie in Amsterdam en naast dat ik druk ben met Dochters van de Koning heb ik ook andere activiteiten. Ik heb niet echt een bepaalde routine in het bijbellezen, bidden en tijd met God nemen.

Het verschilt per week hoeveel en hoe ik bezig ben met de Bijbel.

Ik merk dat ik rustig word als ik de tijd neem om met God de dag te beginnen of juist af te sluiten. Soms bid ik op de fiets of in de trein. Ik vind het ook heerlijk om God te zoeken in de natuur. God is overal en ik vind het zo fijn dat ik overal met Hem kan praten.

In alle drukte van het studeren is gitaarspelen en zingen mijn rustpunt.

Op dat moment is het alleen God en ik. Dan speel ik voor Hem en vervagen alle dingen om me heen. Van zo’n moment geniet ik, laad ik op en het herinnert me keer op keer weer aan de goedheid van mijn Vader. Het gaat niet om mij, maar om Hem. Vaak schiet ik tekort, leef ik in een rush, maar steeds mag ik terugkomen bij God.

Wat is je grootste uitdaging in je geloof, en hoe ga je daarmee om?

De grootste uitdaging voor mij is omgaan met lijden in de wereld en in mijn eigen leven. De afgelopen jaren heb ik een aantal moeilijke periodes gehad. Soms leek God heel ver weg en ik begreep ik niet waarom dingen gebeurden. Ik was verdrietig en boos en dat ben ik nog steeds wel eens. Die momenten deel ik ook met God.

Juist op die donkere momenten heeft God we laten zien dat Hij er is.

Ik heb in een appgroep met jongeren 10.000 dankbaarheidspunten gedeeld. Hierdoor heeft God me de ogen gegeven om Zijn goedheid te zien en de lichtjes op mijn pad. Het lijden zal er in deze wereld altijd zijn en ik begrijp het niet.

Gelukkig mag ik rusten in het vertrouwen dat God er is.

Dan zijn er nog die vele vragen, dan is er nog het verdriet, maar Gods Naam is IK BEN. Ik heb ervaren dat God mij elke dag nieuwe kracht geeft om door te gaan.

beeld: Talita van den Berg

Wat is jouw beste tip om meer op God te vertrouwen?

Wat mij de afgelopen jaren heeft gesterkt en blij gemaakt, is het samen geloven met anderen. Geloven en op God vertrouwen kan in je eentje soms best lastig zijn.

Ik heb ervaren dat het delen van mooie geloofsmomenten, maar vooral ook twijfels, zo fijn is. Het is opbouwend om samen te praten over God. Het is fijn als je weet dat anderen voor je bidden. Ik zie de kerk eigenlijk als één grote familie.

Mijn tip is om mensen op te zoeken:

sluit je aan bij een bijbelstudiegroep; begin een gebedskring; bezoek diensten of spreek af met een vriendin. Het delen van geloof kan misschien een drempel zijn, maar als je die over bent, kan samen geloven je zoveel brengen.

Wat wil jij vrouwen meegeven die dichter bij God willen leven?

In de eerste brief van Johannes, staat in hoofdstuk 3, vers 1: “Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook. Dat de wereld ons niet kent, komt doordat de wereld hem niet kent.” [1 Johannes 3:1 – NBV]

beeld: Talita van den Berg
Jouw identiteit ligt in God en vanuit dat fundament mag je leven.

Je mag leven in de waarheid dat Jezus leeft en dat er nieuw leven is. Leven met God is niet alleen uitkijken naar een nieuwe hemel en aarde. Ook vandaag, in dit leven, wil Hij een relatie met jou. Ik verlang ernaar dat vrouwen en meiden, ook jij die dit leest, meer en meer mogen ervaren dat ze kinderen van God zijn, dochters van de Koning. Verdiep je in Zijn Woord. God spreekt tot jou, ook vandaag.

Wil je meer van Iris weten?

Op Instagram deelt ze mooie posts en overdenkingen of lees haar artikelen op de blog: www.dochtersvandekoning.nl

P.S. Wat is de les of tip die jij meeneemt uit dit interview?

Laat je het hieronder weten in een reactie?