Uitleggen wie de Heilige Geest is aan kinderen, probeerde jij dat weleens?

In deze blog ontdek je hoe je over de Heilige Geest praat met kinderen. Sanne Lingstuyl (auteur van ‘de goede Helper’ deel 1 & 2) geeft je een inkijkje in haar schrijfproces. Daarnaast lees je hoe je de boeken van de goede Helper in zet tijdens kinderwerk in je kerk.

In mijn jaren als zondagsschooljuf in de kerk (inmiddels al meer dan 15 jaar) zijn al veel Bijbel verhalen over de heilige Geest gepasseerd, zoals de vlammen op de hoofden van de discipelen, de duif bij Jezus doop, de uitleg van de drie-eenheid en Jezus die belooft dat Hij een Helper zal sturen.

Telkens als ik met kinderen praat over de Heilige Geest, merk ik hun nieuwsgierigheid en bedelven ze me met vragen. Vandaar dat ik enorm blij was toen in 2021 het boek ‘de goede Helper’ van Sanne Lingstuyl verscheen. Dit boek is een praktische tool om met kinderen in gesprek te gaan over wie de Heilige Geest in jouw leven wil zijn. Of zoals Sanne het eenvoudig zegt: de Heilige Geest wil graag een vriendschap met jou!

heilige geest
de goede helper achterzijde

Wat is de goede Helper voor boek?

Een pareltje van een boek met korte verhalen om voor te lezen (in stukjes, of aaneengesloten). De verhalen lenen zich uitstekend om met kinderen te praten over dagelijkse situaties en de Heilige Geest. Ieder verhaal opent met een Bijbeltekst, vervolgens beleven Eva, Tom en Rosa avonturen rondom weerbaarheid.

In elk verhaal komt een voorbeeld naar voren hoe de Heilige Geest (in het boek Hans de Helper) je kan helpen. Je leest o.a. over talenten, woede, ruzie, pesten, verdwalen, inclusiviteit en piekeren. Vol gevoel nemen de verhalen en betekenisvolle illustraties (van Anne-Brechtje van de Geest) je mee op reis naar Avonturenstad en Werkstad. Zo maken kinderen kennis met de Heilige Geest en leren ze Hem kennen als een betrouwbare Vriend.

Tijdens haar schrijfproces (2021) leerde ik Sanne Lingstuyl kennen en raakten we bevriend. Als schrijf-buddies hebben we regelmatig contact: met aanmoedigingen, gebed en statusupdates. Of gewoon om gezellig te wandelen, kringloop shoppen of te surfen.

Heilige Geest
samen surfen

Over Sanne Lingstuyl

Sanne studeerde in 2006 af als HBO-theoloog, vervolgens werkte ze veel met kinderen, als geestelijke verzorger en als weerbaarheidstrainer in de vrouwenopvang. Weerbaarheid en het helpen in zelfvertrouwen zijn levende thema’s voor haar. In veel weerbaarheidsboeken en trainingen miste ze de boodschap wie God voor je kan zijn in het overeind blijven in lastige situaties. Daarom schreef ze ‘de goede Helper’ Want als we geloven dat onze God ons de allermeeste kracht kan geven, dan kan Hij ons dus ook het allerbeste helpen om weerbaar te leven. Onderstaand geeft Sanne je een inkijk in haar schrijfproces.

Wat was voor jou de reden om deel 2 te schrijven van De goede Helper?

Na deel 1 van De goede Helper, dat vorig jaar (2021) Pinksteren verscheen, borrelden er zoveel nieuwe verhalen op, die ik zo graag wilde delen en bespreekbaar wilde maken. Het werden thema’s voor kinderen in deze tijd: eenzaamheid, onzekere pesters, vertrouwen in vriendschap, armoede en inclusie. Via die thema’s wil ik kinderen (h)erkenning geven en bemoedigen. Een deel twee schrijven was echt weer een verlangen van mijn hart en ik ben heel blij dat ik opnieuw het vertrouwen kreeg van mijn uitgever.

Voor wie schreef je de verhalen?

Voor alle kinderen van deze tijd! Om ze (h)erkenning te geven door deze thema’s bespreekbaar te maken en te laten zien dat ze niet alleen zijn. Én ook te laten zien dat God heel dichtbij is en hen de allermeeste kracht kan geven. Kracht van binnenuit. De verhalen nemen kinderen mee om emotionele reis met God en ze zijn heel toegankelijk. Want daar geloof ik in. God is heel toegankelijk voor iedereen. Ik hoor bijv. vaak dat kinderen/tieners die niet van bijbelboekjes houden wel veel steun vinden in ‘de goede Helper’. Deze verhalen heb ik niet geschreven voor theologen, maar voor alle kinderen en hun verzorgers, die de kinderverhalen met hun hart lezen.

welke boodschap hoop je dat lezers meenemen?

Mijn hoop is dat alle kinderen en hun voorlezers bemoedigd worden door de erkenning die in de verhalen ligt en dat ze de Heilige Geest van God persoonlijk leren kennen. Dat ze zien dat geloven niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dat ze gaan voelen en ervaren dat God heel dichtbij is in alles wat ze meemaken. En dat als ze tegenslagen meemaken dat Hij ze de allermeeste kracht kan geven.

Welk verhaal is op dit moment jouw favoriet?

Alle 17 verhalen liggen heel dicht aan mijn hart, dus eigenlijk zijn alle verhalen mijn favoriet 😉 De verhalen heb ik met heel mijn hart geschreven. Een favoriete titel is wel ‘zooi22’ omdat de titel zo een andere naam geeft aan een maatschappij die verdeeld is geraakt.

de heilige geest
boeken signeren

Waar haal jij je schrijf inspiratie vandaan?

Inspiratie vind ik in de perioden dat ik tot rust kom. Bij God en bij mezelf. Ik kan bijv. heel goed leven in een flow, kijken wat komt en genieten van eenvoud en minimale afleiding. Surfen geeft me een inspiratie boost en mijn tijd met God. Er zijn perioden dat ik totaal inspiratieloos ben en dan probeer ik dat te accepteren; de seizoenen van zaaien en oogsten. Er zijn ook perioden dat mijn hoofd overloopt van de ideeën, waarvan het gros in de prullenmand belandt. Vaak word ik moe van mijn eigen hoofd en het helpt mij om niet naar de inspiratie op zoek te gaan, maar gewoon het leven te vieren in al haar seizoenen.

Hoe betrek je God in jouw schrijfproces?

God betrekken bij het schrijfproces gaat eigenlijk heel natuurlijk. Hij is mijn anker. Ik doe zelf niet veel moeite om Hem te betrekken bij het schrijfproces, dat is meer iets wat natuurlijk verloopt. Wel worship ik veel tijdens het schrijven en voordat ik ga schrijven zit ik geregeld mee te blèren met heerlijke worship muziek.

Omdat jullie bij Mij horen, zal de Vader jullie straks de Helper sturen. Hij is de Heilige Geest. Hij zal jullie alles leren en alles helpen herinneren wat Ik tegen jullie heb gezegd.

Johannes 14:26
de heilige geest

Heb je een grappige schrijf anekdote of gewoonte?

Een schrijfgewoonte is om vroeg in de ochtend te beginnen met schrijven. Met een kop koffie in de hand. En een koptelefoon op mijn hoofd. Full focus momenten zijn dat. Ik kan mezelf er ook helemaal in verliezen. Worshippen voordat ik ga schrijven. Hoe hard ik mee kan blèren met de muziek, dat ziet er misschien wel grappig uit. Ik schrijf mezelf leeg in ongeveer drie uur. Dus als ik 9.00 uur begin met schrijven en als ik dan om 12.00 uur boodschappen ga doen en de buurvrouw tegenkom voor een gesprekje, dan is mijn sociale hoofd nog niet aan. Zo gaat dat vaak.

Is er iets dat je zelf nog graag wilt vertellen over De goede Helper?

Dat de mooiste illustraties van Anne-Brechtje van de Geest zijn en dat we hopen dat ‘de goede Helper’ heel veel kinderen en hun voorlezers mag bemoedigen en kracht mag geven.

zondagsschool activiteit over de heilige geest

Tip: zet de verhalen van de goede Helper in tijdens kinderwerk in de kerk

Dit voorjaar las ik een aantal verhalen uit ‘de goede Helper’ voor tijdens de zondagsschoollessen (4-10 jaar) in mijn kerk. Tijdens het voorlezen liet ik de kinderen mee tekenen (op een leeg A4), zodat ze verwerken en verbeelden wat ze horen. Er ontstaan vaak een soort stripverhalen. Na afloop vertellen de kids het verhaal moeiteloos na. En praten we kort na over wat er op de tekening te zien is. Plots valt hen op dat het kind naast hen andere details toevoegde.

Na afloop maakten we een draaiwiel (2 cirkels en een splitpen), met de vormen waarop de Heilige Geest je wil helpen. Ieder kind gaf er zijn eigen draai aan. Mijn hart maakte een sprongetje van een van de meiden, die geïnspireerd een heel betoog schreef over wie de Heilige Geest wil zijn. Na de les las ze haar verhaal moedig voor bij de microfoon in de kerk.

Optioneel: doordat ieder verhaal start met een Bijbeltekst, kan je het bijbelgedeelte erbij opzoeken en het verhaal erbij lezen.

kinderwerk over de heilige geest
de heilige geest

Benieuwd naar de boeken van de Goede Helper?

De boeken zijn geschreven voor kinderen van 6-12 jaar, om voor- en zelf te lezen. Je schaft ze aan voor 14,99 per stuk. ‘De goede Helper’ deel 1, bestel je hier en ‘de goede Helper’ deel 2 bestel je hier