De laatste jaren ervaar ik God via zijn Heilige Geest dicht bij mij tijdens maak- en creatie processen. Ik nodig de Heilige Geest actief uit als ik maak. Ben je benieuwd hoe creëren samen met de Heilige Geest werkt, en of het ook iets is dat jij wil proberen? Deze blog biedt je handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Voor je start met lezen is het handig om te weten dat deze blog deel 3 is van:

de blogserie over creëren samen met de Heilige Geest:
schilderen met de Heilige Geest

Is de Heilige Geest betrekken bij mijn maak-proces ook voor mij weggelegd?

Ook al leven wij veel jaren na deze karakters uit de bijbelverhalen, God is niet gestopt met spreken en gaven uitdelen via zijn Geest.

Een voorbeeld van hoe ik creëren met de Heilige geest in mijn leven ervaar:

Jaren geleden ontving ik de naam ‘Een Lichter Leven’ terwijl ik in stilte naar God luisterde. Bij die naam voelde ik direct vonken, daar wilde ik mee aan de slag.

De enige vraag die in m’n hoofd bleef dwalen was: waar vond ik die naam terug in de bijbel? Ik zocht maar vond niet.

4 Jaar later op een congres haalde de spreker Mattheus 11:28 aan.

Hij las de tekst voor uit the Message vertaling en alle haren op m’n armen stonden recht overeind bij de laatste regel:

“Are you tired? Worn out? Burned out on religion? Come to me. Get away with me and you’ll recover your life. I’ll show you how to take a real rest. Walk with me and work with me—watch how I do it. Learn the unforced rhythms of grace. I won’t lay anything heavy or ill-fitting on you. Keep company with me and you’ll learn to live freely and lightly.” – Matthew 11:28-30 MSG

Oké de laatste zin vrij vertaald:
Houd Mij gezelschap en je zal leren om vrij en licht te leven.

Huh? Amen Heer!

Voor mij was deze situatie een van de vele bevestigingen dat God graag met ons samenwerkt in wat er uit onze handen komt.
wat heeft de heilige geest jou te zeggen

Of het nu brood, kleding, tuinen of blogs of video’s zijn. Hij wil je graag adviseren, via zijn Heilige Geest. Twijfel je in koers? Vraag Hem om hulp.

Tijd om praktisch aan de slag te gaan want:

Hoe doe je dat nu samen met de Heilige Geest creëren?

Stap 1: Betrek Hem in een creatie proces

Schrijven, tekenen, muziek maken, brainstormen, het maken van plannen, als je twijfelt over een vraagstuk. Nodig de Heilige Geest uit, als raadgever en inspiratiebron en vraag of Hij je wil helpen. Spreek dit uit in een gebed.

Stap 2: Geef de Heilige Geest ruimte om te spreken

Zit stil, sluit je ogen, en luister. Kost het je moeite? Probeer het een paar minuten. Zet zachte instrumentale worship op. Of doe voor je start een Lectio Divina. Stel een hele specifieke vraag voor je stille moment, zoals: Heer, wat vraagt U van mij voor mijn afspraak van vanmiddag? Voor sommige mensen werkt het ook heel goed om deze stap te doen buiten, tijdens het wandelen.

creeren met de heilige Geest
Stap 3: Creëren

Pak een witte bladzij of vel papier. Noteer wat je hoorde, teken wat je zag. Hoorde je een melodie pak je instrument en speel de noten.
Leg het even opzij en vraag: is er meer dat U mij wilt vertellen, of laten zien?
Wees opnieuw een moment stil en luister.

Stap 4: Connect the dots

Bekijk alles wat je hoorde, schreef, tekende in het moment. Valt je iets op? Doet het je aan iets denken? Een bijbeltekst, een lied, een persoon, een moment. Zoek het erbij of maak er wat notities van.

Stap 5: Dank en worship

Sluit af met dank en aanbidding (in de breedste zin van het woord: zing, juich, kniel, fluister, schilder, huil, dans, pluk bloemen, maak muziek). Waartoe voel jij je geroepen?

luisteren naar Gods stem

Komt wat ik hoor of ervaar wel echt van God?

De allermeest gestelde vraag als je luistert naar Gods stem is: hoe weet ik of dat wat ik hoor wel van God komt en dat ik het niet zelf bedenk?

Veel van ons zijn hoofddenkers. We willen de dingen die we doen en meemaken logisch kunnen verklaren. God zegt daarentegen: Mijn wegen zijn ondoorgrondelijk.

Ga bij jezelf na, wat de reden is dat je deze vraag stelt?

Welke gedachten en gevoelens zitten daarachter? Praat hierover met God.

Als deze vraag bij mij speelt, pak ik het meestal als volgt aan:

  1. Ik pak mijn bijbel erbij en zoek na, of wat ik hoorde, creëerde, zag ergens naar verwijst. Hoorde ik iets dat lijkt op een bijbeltekst, waar staat die bijbeltekst? Wat wordt daarmee bedoeld?
  2. In stilte wacht ik en vraag de Heilige Geest om uitleg. Kunt U me meer laten zien? Is er meer dat U me wilt vertellen?
  3. Wat ik hoorde, zag of maakte houdt ik voor mezelf en deel ik niet met anderen. Ik zie het als een oefening in wachten en het oké vinden om niet alles te willen snappen. Deze podcast over mysterie heeft me daarbij geholpen.
  4. Als er dingen zijn die ik hoor, zie of ervaar de me enorm verontrusten en ik krijg er geen antwoord, troost, of geruststelling over van de Heilige Geest dan bespreek ik ze met iemand die ik vertrouw. Iemand die zelf ook een persoonlijke vriendschap met Jezus heeft. Het kan iemand in je gemeente zijn, een ouder persoon, een gelijk gestemde of je kan er eens over praten met een voorganger, spiritual director of een christencoach.
geschilderde bijbeltekst

Hoe en wanneer deel ik iets over wat ik van de Heilige Geest hoorde of maakte?

In eerste instantie zijn de dingen die je hoort tot zegen van je persoonlijke geloofsleven. Soms hoor je duidelijk de aanwijzing bij boodschappen dat je ze verder mag delen.

Zelf hoor ik bijvoorbeeld heel regelmatig de boodschap dat ik Jezus woorden mag uitdelen, door mijn tekeningen met bijbelteksten te laten zien.

Bovenal wil ik je aanmoedigen om bij alles wat je deelt onderstaande dingen te herinneren.
  • Draagt wat ik deel bij aan het het gedachtegoed van Jezus koninkrijk? Door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing. (Galaten 5:22).
  • Soms kan je een boodschap over of voor een ander horen. Dan wil ik je op je hart drukken om niet te snel te reageren, maar ruimte en tijd te nemen om heel duidelijk te luisteren naar wat de bedoeling is van deze boodschap. Is de boodschap die je hoort over een ander bedoeld voor jou, zodat je beter begrijpt hoe je liefdevol met je naaste om kan gaan? Is het werkelijk de bedoeling dat je deze boodschap met een ander deelt? Zo ja, draagt deze boodschap bij aan Gal. 5:22? Breng je boodschap in zachtheid, deel liefde uit, moedig aan. Herinner je vooral in dit alles 1 Korintiërs 13.

Aan het einde gekomen van deze blogserie wil ik jou bedanken voor het meelezen, voor als je meedacht op instagram, vragen, twijfels, muziek en boekentips aandroeg. Dank je wel voor jouw gave werk als maker!

Cover dicht bij God leven

Als je meer wilt lezen en oefenen in luisteren naar Gods stem

Ik ben benieuwd hoe samenwerken met de Heilige Geest bij jou is:

Heb je zoiets ervaren? Wat was jouw ervaring? Zou je hier meer over willen weten of er mee willen oefenen? Laat je het me weten in een reactie, hieronder?