Laatst vroeg iemand op Instagram: wat zijn jouw eisen voor je tijd met God? (qua tijd, ruimte, focus en activiteit). Een giga interessante vraag. Tegelijk vroeg ik me af: waar begin ik met het antwoord geven? Vandaar deze handleiding in het opzetten van een stille tijd moment dat bij jou past en je Gods liefde en grootheid laat ervaren.

Lange tijd worstelde ik met stille tijd.

Als ik om me heen keek zag ik mede-Christenen ’s ochtends in alle stilte hun bijbel openen, via jaarroosters de bijbel doorlezen, stille gebedsuurtjes houden of uit een bijbels dagboek lezen.

Wellicht waren de voorbeelden die ik zag basic, ik probeerde ook dit soort vormen, en kwam tot de conclusie dat het me niet lukte om op deze manieren mijn stille tijd vol te houden. (Wat overigens niets afdoet aan de bovengenoemde manieren). Het voelde alsof ik in een klemmend korset gepropt werd. Dit kon toch niet de ervaring zijn die de God van vrijheid me wilde geven?

Tijdens een Beth Moore bijbelstudie las ik dat Jezus een persoonlijke band met ons mensen wil, en dat het daarom waardevol is om tijd met Hem door te brengen. Dat zinnetje bleef hangen en bewoog me tot een zoektocht: Hoe werkt dat nu stille tijd? Hoe vraagt God mij die in te richten? Er werden me een aantal dingen duidelijk:

stille tijd creatie
bloem uit de schepping

God is niet uit op je prestatie, Hij wil een relatie.

Er is geen goed of fout in hoeveel tijd van de dag je met Jezus doorbrengt. Hij kocht jou al vrij, door te sterven en op te staan. Die zegen zorgt ervoor dat jij geen prestaties hoeft te doen of vol te houden om Jezus liefde te verdienen. God ziet jouw via Jezus’ ogen, die overlopen van liefde voor jou. Hij kan niet wachten om je beter te leren kennen en tijd met je door te brengen.

Zie jouw tijd met God als een fluctuerend proces.

Niemand zegt dat jouw momenten met God er elke dag hetzelfde uit hoeven te zien. Zelf ervaar ik de laatste jaren een verandering. Eerder werd mijn tijd vaker opgevuld door preken te luisteren en leesplannen te lezen, nu geef ik meer de ruimte voor stilte en het luisteren naar Gods stem.

bijbellezen tijdens stille tijd

Hoe vul je die stille tijd met God nu concreet in?

Het is niet alsof Jezus bij je aan de deur belt en vraagt om een ommetje te lopen. Alhoewel, zo’n gek idee is dat niet. De denkwijze: ‘tijd met God als een moment zien om onze vriendschap te verdiepen’ heeft mijn stille tijd in een stroomversnelling gebracht.

Mijn stille tijd met God veranderde rigoureus, toen ik me twee dingen afvroeg:
  • wat doe ik graag (in een vriendschap)?
  • op welke manier kan ik Jezus daarbij betrekken of uitnodigen?
Een kijkje in wat ik opschreef:

luisteren naar verhalen / wandelen / dingen maken of creëren (hier schreef ik een hele blog-serie over) / lezen / schrijven / nieuwe plekken ontdekken / associëren / mooie dingen bewonderen.

een aantal manieren hoe ik daardoor Jezus uitnodig in mijn stille momenten:

Vragen stellen en luisteren naar Zijn stem / tijdens het wandelen in de natuur bidden / Gods prachtige schepping vol aandacht bewonderen en hem ervoor danken / bijbellezen in verschillende bijbelvertalingen / lectio divina doen / een geleid gebed via de app biden onderweg / Bijbelteksten opschrijven / collages maken bij een bijbeltekst / schilderen bij een bijbeltekst / m’n gebed uitschrijven en luisteren naar Gods zachte antwoorden / worship luisteren.

stiltedagboek als stille tijd tool

Door deze vormen op te schrijven ontdekte ik mijn lievelingstool, die ik dagelijks gebruik bij mijn stille tijd: mijn stiltedagboek. Een blanco dagboek, waarin ik mijn geloofsbeleving vastleg en worship in creëer. Ben je benieuwd naar zo’n stiltedagboek? In deze blog lees je hoe een stiltedagboek ook voor jou kan werken.

Oefening: Ontdek wat in jouw tijd met God werkt

Neem een moment om na te denken over onderstaande vragen (en maak een mindmap of actie-plannetje)

  • wat doe ik graag in een vriendschap, wat zijn mijn hobby’s?
  • hoe kan ik Jezus daarbij betrekken?
stiltedagboek

Ken je de verwerkingsvorm nog niet? maak ‘m dan zelf!

Tijdens een van m’n workshops vertelde een deelneemster enthousiast over haar nieuw ontdekte hobby: wijnproeven. Ze vroeg zich af hoe ze daar Jezus bij kon betrekken. Ze kende nog geen vorm die hier op aansloot. God nodigt ons elke dag uit om co-creators te zijn op aarde. Voel je vrij om dat creatieproces ook toe te passen op je momenten met God.

Dat wijnproeverij verhaal liet in mijn hoofd kurken van de fles vliegen. Want wat een goede match zijn Jezus en wijn! Zijn eerste wonder was het water in wijn veranderen, Hij noemt zijn bloed wijn in de bijbel. Er staan talloze verhalen over druiven, wijngaarden en ranken in de bijbel.

Hoe gaaf zou het zijn om aan de hand van een wijnproeverij de diepte in te duiken en Bijbelse boodschappen te vinden? En op die manier God beter leren kennen. Ik zie al helemaal voor me dat dit concept prachtig aan kan slaan met een groep gelovigen bij elkaar.

bijbelteksten schilderen in mijn tijd met God

Speel, probeer en ontdek wat in jouw Tijd met God werkt

Inmiddels heb ik een ritme in stille tijd en kan ik volmondig zeggen dat mijn vriendschap met Jezus bloeit. Ik rouleer de activiteiten in mijn stille tijd momenten regelmatig. Dat zorgt er bij mij voor dat ik m’n aandacht erbij houd, en dat ik tijd met God vol houdt. Ondanks de wisselende inhoud zijn deze ingrediënten altijd aanwezig:

  • Een moment | mijn voorkeur heeft de ochtend, experimenteer wat voor jouw werkt, vind je dit lastig? starten met 5 minuten is ook al een moment. Van daar uit kan je langzaamaan uitbouwen.
  • De bijbel | ontdek wat voor vertalingen en talen je prettig vindt om te lezen in de bijbel. Of laat je voorlezen via een audiobijbel. Er zijn verschillende gratis online beschikbaar. Ben je hier benieuwd naar, lees dan vooral dit artikel + deze gastblog over vaker bijbellezen, die ik eerder schreef.
  • Gebed | praten, vragen stellen en luisteren naar God. Je kan nooit te veel tegen God praten of teveel aan Hem vragen. Echt niet! Dit maakt zo’n verschil. Neem tijd en ruimte om te luisteren naar wat de Heilige Geest je te zeggen heeft.
  • Je plek | wellicht hecht jij veel waarde aan schoonheid en een mooi ingerichte plek, wat let je om een hoekje met een fijne stoel, een kleedje, je bijbel, stiltedagboek en een kaars in te richten. Het kan een groot verschil voor je betekenen. Doordat je elke dag je plek ziet waar je aan Jezus voeten bent, word je er telkens aan herinnerd.
stille tijd bezigheid, psalm schilderen
Remember:

Jij bent een kind van God, het is jouw tijd om te spelen!

Wil je dieper duiken?

super plan! Deze boeken + bronnen hielpen mij enorm, ze gaven me nieuwe verwerkingsvormen en ideeën binnen mijn stille tijd:

Vragen en reageren

Een van de leukste dingen vind ik praten en meedenken over stille tijd ritmes en invullingen. Heb je na het lezen van deze blog een vraag / opmerking / ontdekking die je wilt delen? Typ ‘m hieronder, ik hoor heel graag van je!

boek dicht bij God leven met 40 ideeen voor je stille tijd
Cover dicht bij God leven
P.S. Inspireerde deze handleiding jou?

Dan zal je zeker genieten van het boek dat ik over de zoektocht naar stille tijd schreef: ‘Dicht bij God leven’. In het boek krijg je 40 tips om je vriendschap met Jezus te laten bloeien. Je bestelt het hier voor 14,99 (ex. verzendkosten)