Hoe ik startte met kunst maken

Als kind vond je me nagenoeg overal met een schrift en een set stiften om me heen. Ik tekende en schreef bladzijden vol met micro kunst: dagelijkse gebeurtenissen, bedachte landen, uitvindingen en producten (inclusief foute slogans en advertentiecampagnes), reisverslagen, illustraties en magazines. Daarnaast was ik dol op boeken, alles wat met letters te maken had en veel kleur had. Op mijn 18e besloot ik aan de kunstacademie te studeren; ik koos de richting grafisch en onderzoekend ontwerpen.

In de daaropvolgende 15 jaar raakte ik geleidelijk het met de hand maken voor de lol kwijt. 

de weg terug naar kunst

Toen mijn opa een aantal jaar geleden overleed, vond ik bij het opruimen van zijn huis een doos met schilder- en tekenspullen. Die raakte een verlangen in mij. Na een aantal weken opende ik het aquarel palet en schilderde de eerste paar rafelige blaadjes. Daarna was er geen houden meer aan. Mijn penselen verslonden water en papier. Ik had zoveel drang om bloemen te schilderen. En telkens omlijstte de bloementuin een bijbeltekst.

kunst maken
genade kunst
bijbeltekst kunst oceaan

Wat ik in het creatie proces ontdekte:

In dit proces merkte ik dat schilderen iets met mijn gemoedstoestand deed. Het werken met kleuren, het kiezen van de bijbeltekst, en behoedzaam met een klein penseel de letters op het papier schilderen werkten kalmerend en contemplatief. Het was alsof de woorden gingen leven in mij. Deze bloementuinen brachten me troost, nieuw leven en energie. Ik voelde mezelf letterlijk opbloeien. 

kunst look at the flowers

Mijn stijl van werken

Altijd al ben ik een snelle maker geweest, tegen het rommelige aan. Ik hou van een dosis chaos, onverwachte vormen en van felle kleuren. Het maakproces, het ontstaan van ideeën, concepten en series vind ik vele malen interessanter dan een eindresultaat. In mijn werk wijst gevoel me altijd de weg. Ik hou van materiaal dat me verrast, vandaar dat ik graag werk met waterverf. Het water laat zich nooit dwingen, als je werk droog is zijn de vormen en kleuren toch spontaan iets anders dan toen je ze schilderde. Dat houdt me weg bij perfectionisme. Daarnaast vind ik het heerlijk om te werken met inkt, ecoline, krijt en papier in collages. Zo af en toe maak ik een uitstap naar acrylverf.

De rol van geloof in mijn kunst

Bij mijn kunst en creaties vind ik het prachtig om te schrijven, door te reflecteren, te bidden en vragen te stellen over het werk om zo te ontdekken of de heilige Geest je iets wil onthullen met en over het werk.

De laatste periode ben ik me meer aan het verdiepen en open aan het stellen voor profetische kunst. Ik voel me geroepen als maker om te co-creëren met mijn Schepper. Dit is iets waar ik regelmatig over nadenk en schrijf, zoals in deze 3 blogs:

kunst landschap
zee kunst werk

Bijna dagelijks zie ik afbeeldingen en bewegende beelden voor me. Zo nu en dan leg ik deze vast in schetsen en werk ik ze uit op papier of canvas. Dit voelt als een route die ik de komende seizoenen verder mag ontdekken en uitdiepen.

De bloementuinen helpen me om met de dag te leven. (… Kijk eens naar de bloemen in het gras. Kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en weven niet. Mattheus 6:28 BB) Dat motiveert en herinnert mij telkens om mijn vertrouwen in de handen van God, onze Maker te leggen. 

kunst bloemenveld
bloemen schilderij kunst

11 Redenen waarom ik kunst maak:

 1. Schilderen helpt me om te connecten met mijn Maker.
 2. Om van niets iets te maken.
 3. Via kunst kan ik mijn emoties uiten, het is een uitlaatklep.
 4. Om een verhaal te delen.
 5. Om de beelden in mijn hoofd een plaats te geven.
 6. Ik maak kunst om te aanbidden.
 7. Mijn schilderingen zijn versieringen, ik hou van versieringen.
 8. Om mezelf aan het denken te zetten.
 9. Om te vliegen over het papier of het doek.
 10. Om mezelf te herinneren aan Gods goedheid en beloften.
 11. Om mezelf te verrassen. 

Wil je meer lezen over mijn favoriete materialen? Ze staan voor je op een rij in deze blog. 

waterverf kunst

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

 • worship
 • wandelen; de schepping
 • andere makers
 • de heilige Geest
 • gebed
 • luisteren naar Gods stem
 • de bijbel (ik lees dit seizoen vooral in de engelse vertalingen: NIV, AMP, MSG en TPT) de bijbelboeken Psalmen en Spreuken raken me vaak.
 • dagdromen
 • boeken
 • het museum

Over de kunstenaar

Eline Pullen (1984) is schrijver, kunstenaar en bibliothecaris. Ze schreef het boek: Dicht bij God leven en schreef mee aan het Sestra dagboek: Alles heeft zijn tijd. Ze richtte de online community ‘Een Lichter Leven’ op, waar ze vrouwen inspireert en aanmoedigt om hun vriendschap met Jezus te laten bloeien en te groeien in geloof. Samen met haar man woont ze in Zoetermeer, ze houdt van schilderen, rooibosthee, lezen, snowboarden en de schepping.


Kunst Exposities en publicaties

Mei 2024 – Feest van de Geest Zoetermeer