Blogtour KokBoekencentrum

Scrollend op insta viel mijn oog op een oproep van Uitgever KokBoekencentrum: “welke bloggers willen meedoen aan de blogtour voor het boek ‘Pluk je zegeningen’? De opdracht luidde: lees het boek en schrijf een blogreview erover. De omschrijving van het boek raakte me en binnen 2 minuten meldde ik me aan. Niet veel later ontving ik een exemplaar van het boek om te lezen. Vandaar deze blog! Duik mee in het boek ‘Pluk je zegeningen en 49 andere lessen voor kleine omwegen van het leven’ van Regina Brett. En ontdek of dit boek ook iets voor jou is om op je leeslijstje te plaatsen.

Wat is ‘Pluk je zegeningen’ voor boek?

De originele Engelstalige uitgave van dit boek verscheen in 2010 onder de naam: God Never Blinks: 50 Lessons for Life’s Little Detours. Sinds september 2023 is er ook de Nederlandstalige vertaling (vertaald door Monica van Bezooijen). Van het boek is ook een e-book en audiovariant.

In Pluk je zegeningen nodigt Regina je uit een kijkje te nemen in haar leven. Via 50 lessen die het leven haar leerde spiegelt ze hoe je om kan gaan met onverwachte momenten of tegenslagen. Regina neemt je bij de hand langs allerlei moeilijke en prachtige momenten in haar leven.
Soms precies zo: het moment begon als afgrijselijk, uitzichtloos of complex: zoals de diagnose kanker, stoppen met een studie, alleenstaand moeder zijn. Het zijn allemaal dingen die Regina meemaakte en waar ze over schrijft.

Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: controle loslaten, perfectionisme, geld sparen, omgaan met meningsverschillen, en nog veel meer.

Pluk je zegeningen voorkant

Hoe lees je dit boek?

Pluk je zegeningen is een bundeling van 50 columns, van 3 tot 5 pagina’s per stuk. In de inhoudsopgave zie je alle lessen overzichtelijk opgesomd staan.

Ook als je jezelf als niet zo’n lezer beschouwt, kan dit een heel passend boek voor je zijn. Het boek heeft korte stukjes en leent zich ervoor
af en toe op te pakken en een stukje lezen.

Vanuit de inhoudsopgave kan je bepalen of je voorin start en chronologisch de lessen volgt. Of een les leest die past bij de situatie waar jij je in bevindt.

Wil je het boek samen lezen? In je kring of met een leesclub? Ook daar leent dit boek zich heel goed voor. Achterin het boek staan vragen voor een groepsbespreking. En natuurlijk kan je zelf ook vragen bedenken bij de levenslessen. Of doorpraten over wat jij als levensles zou opschrijven.

Engelse variant van pluk je zegeningen
be the miracle Regina Brett
God is always hiring Regina Brett

de Engelstalige boeken die Regina Brett schreef.

Over de schrijfster Regina Brett

Regina begon met schrijven als journalist, de diagnose kanker op haar 41e zette haar aan om over haar ziekte proces te schrijven en te bloggen. Rond haar 45e verjaardag schreef ze een column over de 45 lessen die het leven haar leerde. Die column werd een wereldwijd succes. Van daar uit ontstond het boek ‘God Never Blinks: 50 Lessons for Life’s Little Detours’. Het boek werd een bestseller en werd naar een aantal talen vertaald. Zo ook nu in het Nederlands.

Ben je benieuwd naar meer van Regina’s leven? Kijk dan ook zeker deze TedTalk die ze op haar website deelt:

Wat vind ik van dit boek?

Wat ik heel krachtig vind aan het boek is dat de schrijfster niet enkel benoemt waar ze van geniet maar ook de zaken die ze lastig vindt, waar ze mee worstelt. Ze schrijft over basale tekortkomingen en irritaties. Ook haar eigen minder leuke eigenschappen benoemt ze. Dat maakt het boek en de lessen toegankelijk en geloofwaardig.

Regina polijst het leven niet mooier dan het is en schuwt niet de werkelijkheid te benoemen. Daarnaast weet ze in iedere column een twist te geven die een glimlach op je lippen tovert.

Brett’s schrijfstijl is heel eigen, met beide benen in de wereld schrijft ze over blunders en situaties die haar overkomen. het boek heeft een vrolijke lichte toon. En doet je zo nu en dan hardop lachen, of je afvragen: meent ze dit nu? In het begin van het boek deed de tone of voice me een beetje denken aan Anne Lamott, bij les 18 las ik dat ze een workshop volgde bij haar en hoe ze zich liet inspireren door precies die schrijfster.

Pluk je zegeningen omslag
pluk je zegeningen achterzijde

Mijn 6 favoriete lessen uit Pluk je zegeningen zijn op dit moment:

 • Les 2: Zet bij twijfel gewoon de volgende juiste stap.
 • Les 13: Vergelijk je leven niet met anderen.
 • Les 18: Wil je schrijver worden, schrijf dan.
 • Les 34: God houdt van jou om wie Hij is, niet om wat jij wel of niet hebt gedaan
 • Les 38: Lees de psalmen. Ze gaan over iedere menselijke emotie.
 • Les 46: Hoe je je ook voelt, stap uit je bed, kleed je aan en laat je gezicht zien.

Een ander pluspunt van dit boek is, als je het uit hebt later opnieuw op kan pakken en weer eens een les kan lezen. De woorden in de lessen spreken je moed in, op ieder moment in je leven.

Wat ik heel leuk vind aan de columns is dat Regina zoveel verwijst naar boeken. Daarnaast citeert ze allerlei mensen in haar levenslessen. Zo ervaar je dat Regina een aandachtig persoon is (zoals een journalist bouwt ze haar verhaal op aan de hand van meerdere bronnen). Er vormt zich een rijk landschap van bronnen waar ik als lezer kennis mee mag maken. Inmiddels heb ik een lijstje gemaakt van namen van auteurs en boeken, waar ik meer over wil weten door dit boek!

Echte minpunten kan ik bij dit boek niet noemen; ik zou kunnen zeggen dat de voorbeelden hier en daar Amerikaans zijn, maar de schrijfster is een Amerikaanse, haar schrijfstijl doet dat teniet; die is erg no nonsense. Daarnaast vind ik de Nederlandse omslag van het boek een beetje tuttig, dat is natuurlijk persoonlijke smaak.

inhoudsopgave pluk je zegeningen
levenslessen inhoud
Levenslessen vervolg

Aan wie zou ik dit boek aanraden?

Het boek geeft je talloze voorbeelden van situaties die je uit het veld kunnen doen slaan, en biedt je ideeën hoe je niet bij de pakken neer hoeft te zitten. Kortom een boek vol echtheid en eerlijk optimisme voor momenten dat hoop soms ver te zoeken is. Ook mooi om cadeau te geven. Of als boekenclub of vriendengroep te lezen.

Als je graag traditioneel christelijke boeken leest, zou ik je dit boek niet aanraden. Maar als je open staat voor een boek vol hoop, aanmoediging, hier en daar een traan en een schaterlach dan is ‘Pluk je zegeningen’ van Regina Brett een prachtig boek voor jou.

boekentip

Ben je benieuwd geworden naar dit boek en wil je het lezen?

Hier vind je de bestel informatie van het boek:

 • Pluk je zegeningen – Regina Brett
 • ISBN: 9789043539869
 • 256 pagina’s
 • Prijs: 22,99 (paperback) / 9,99 (e-book)
 • Te koop bij: je lokale christelijke boekhandel (En natuurlijk ook bij de online grootleveranciers, wees je bewust welk effect elke aankoop van jou bij een online gigant op een kleine ondernemer heeft)
creatieve verwerking pluk je zegeningen

Bonus: Creatieve verwerking (schrijven of tekenen)

Heb je het boek gekocht en wil je (samen of zelf) creatief aan de slag met dit boek? Hier een oefening die je kan volgen.

 • Lees de inhoudsopgave van het boek. Welke les springt er qua onderwerp uit?
 • Wat zou jij zelf over het onderwerp van deze les kunnen vertellen aan de hand van wat je meemaakte in jouw leven (Of kijkend naar levens rondom je?) Schrijf hier een tijdje over. Of vang de kern in een paar illustraties.
 • Hoe oud ben je nu? Kan je het getal van je leeftijd vangen in een aantal levenslessen? Maak een woordweb of lijstje hiervan.
 • Deel je wat je maakte, via een reactie onder dit bericht of op Instagram in de DM via @eenlichterleven

P.S. Afsluitende notitie

Ter info: deze review is onderdeel van de blogtour van het boek: ‘Pluk je zegeningen’. Ik wil KokBoekencentrum bedanken voor het verstrekken van een gratis review exemplaar van het boek, deze blog verkondigt mijn eerlijke mening.