Als creatieveling is mijn grootste verlangen: maaksels delen die van betekenis zijn voor de wereld, en Jezus liefde weerspiegelen. Een aanhoudende zoektocht bij deze missie is om een passend ritme van werk te bepalen. Of zal ik het omschrijven als strijd? Een zoektocht klinkt in dit geval zeer lieflijk.

De route die ik struikel en strompel, ervaar ik niet als een speelse geocache. Eerder als een weg waar ik (naar mijn idee) te vaak zwetend pauze houd en God telkens vraag om de volgende kilometer op de kaart voor me te openbaren.

Zo nu en dan terugkijkend ervaar ik bijzondere lessen, vandaar deze blog over het ontdekken van je ritme van werk rondom creaties. Deze blog laat je zien hoe jij aan de slag kan met het vinden van je werkritme via reflectievragen en een oefening. Pak je pen en papier erbij ben je klaar om te ontdekken?

De strijd tussen hoe creatief werken ‘hoort’ en hoe ik creatief werken ervaar

Dagelijks is er een bokswedstrijd gaande tussen mijn hoofd en mijn realistische ervaring. Laat me je de boksers voorstellen. Aan de ene zijde van het speelveld staat mijn hoofd, in volledig tenue, meer dan voorbereid om de strijd aan te gaan. Jarenlang is mijn hoofd doordrenkt met voorbeelden, regels, verhalen, tactieken en strategieën over hoe je hoort te werken. Familie, leerkrachten, trainers, collega’s, social media, boeken en magazines geven je in de loop van je leven blokjes informatie mee over hoe je hoort te werken. Denk aan de voorbeelden die jij rondom je ziet over wat werken is: wat productiviteit is, wanneer je vrij neemt, op welke momenten je geoorloofd ben om rust of pauze te pakken, hoe lang een to-do lijst is.

Vraag – Welke verhalen rondom werkritme spelen in dit seizoen voor jou een rol?

Een voorbeeld van wat ikzelf ontdekte: De slavendrijver in je hoofd

In mijn hoofd woont een slavendrijver stem, die precies weet hoe je effectief bergen werk verzet als creatieve gelovige. Die stem garandeert dat het continu mogelijk is om massa’s creaties te verwezenlijken en de wereld in te sturen. Het liefst ziet deze stem mijn geest en handen als een fabriek, waar boeken, workshops en schilderingen 24/7 van de lopende band rollen.

Vraag – Heb jij ook zo’n slavendrijver stem in je hoofd? Observeer eens wat deze zegt tegen jou. Deze woorden zijn later bij de oefening nuttige data.

ritme van werk

Recht tegenover het hoofd staat mijn real-life ervaring zonder bokshandschoenen aan. Want dit echte leven is zich van geen strijd of schuld bewust. Ze bestaat uit datgene wat je meemaakt of waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Denk aan voorbeelden als: het combineren van een baan in loondienst met je creatieve projecten. Een uitgeput lijf. Vermoeidheid die plots opdaagt. Moeite hebben met grenzen aangeven. Het lastig vinden te kiezen. Patronen zoals uitstelgedrag en perfectionisme. 24 Uur in een dag hebben. Veeleisendheid richting jezelf.

Vraag – Welke zaken ervaar jij op dit moment in je dagelijks leven, die invloed hebben op je creatie werkritme?

De boksmatch, Oftewel een creatief ritme zoeken

HOOFD:

  • Wauw, dit idee is fantastisch: zou het niet geweldig als je binnenkort een kaartenlijn uitbrengt van 10 waterverf schilderingen?
  • Ik pak pen en papier en binnen 20 minuten staat het complete idee in een mindmap op papier. Over ik een paar dagen pak ik dit idee verder op.

LEVEN:

  • Er komen 3 appjes binnen van mensen die me uitnodigen voor hun verjaardag, ik voel me te bezwaard om de uitnodiging af te slaan, en zie 3 dagdelen van mijn creatietijd in rook op gaan.
  • Een week later is er weer creatietijd. Status mijn lijf voelt zich uitgeput van al die feestjes, ik voel bergen weerstand om aan de slag te gaan met het plan van afgelopen week. Diep van binnen schaam ik me dat ik project negeer.

HOOFD:

  • De slavendrijver stem in mijn hoofd tettert er lustig op los: waarom ga je niet aan de slag, er ligt allerlei werk op je te wachten. Je plan staat al op papier, het enige dat je hoeft te doen is uitvoeren. Hup, aan de slag. Actie.

LEVEN:

  • Tsja, hoofd jij hebt makkelijk praten. De ideeën liggen bij jouw voor het oprapen en je ziet helemaal voor je wat er allemaal gedaan moet worden.
  • Ik heb vandaag helemaal geen zin om naar jou veeleisendheid te luisteren en bovendien is mijn agenda voor de rest van de week tjokvol. Denk maar niet dat ik vandaag iets doe aan dit creatieve project. De groeten, ik ga lekker een wandeling maken!

Bij elkaar opgeteld voelt het vinden van ritme in het maken en in de wereld zetten van creatieve projecten vaak als een dwaalroute met heel wat vogelpoep. Periodes die ik ervaar als onnodige omwegen. Ik verlang naar vrede in mijn ritme van werk.

ritme van werk

Wat als een ritme van werk vinden geen bokswedstrijd zou zijn?

Het voorbeeld van de bokswedstrijd is een verhaal, het fijne van verhalen is dat je ze kan veranderen, onder meer door te schuiven van perspectief. In het verhaal van de bokswedstrijd geef ik de macht aan mijn hoofd of mijn leven. Wat als ik het perspectief schuif van wat mijn hoofd en leven te bieden hebben naar wat mijn Schepper mij te bieden heeft?

Als ik er bewust voor kies om de zeggenschap en autoriteit over mijn leven (inclusief het ritme van werk) in de hand van de Schepper te leggen ontstaat er ruimte. Mijn Vader God, nodigt me uit om samen met hem op te trekken. Om tot rust te komen in zijn aanwezigheid.

Deze perspectiefwissel zorgt dat ik de volgende dingen wil doen en weten:

Vraag – Waartoe nodigt deze perspectiefwissel jou uit?

reflecteren over je ritme van werk

Oefening:

  • Neem een moment om te lezen wat je als antwoord schreef bij de vragen
  • Vertel je hemelse Vader erover in gebed.
  • Vraag of Hij een boodschap voor jou heeft. Zit na afloop een moment in stilte en luister actief. Merk op wat je voelt, hoort denkt of ervaart en schrijf of teken er naar wens over.

P.S. Hoe verloopt jouw zoektocht naar een ritme van werk rondom je creatieve projecten?

Zoals altijd ben ik heel benieuwd hoe jij het ritme van werk ontdekken ervaart. Tegen welke struikelblokken loop jij aan, welke ontdekkingen deed je? Deel je er iets over in een reactie?