Hoe ik mijn woord van het jaar vond

Bij het kiezen van mijn woord van het jaar kijk ik altijd terug op het voorgaande jaar. Ik mijmer en schrijf op wat me opviel. Zo keek ik terug op het jaar 2021 er sprongen allerlei dankpunten uit en tegelijk ook een aantal aandachtspunten:

2021 was een jaar geweest waarin ik mezelf tot uitersten pushte, door:

Het schrijven en ontwerpen van het boek: Dicht bij God leven‘, waar ik enorm dankbaar en blij voor ben. Het creatie proces van een boek met een uitgever was een spiegel waar ik veel over mezelf leerde. Bijvoorbeeld hoe gemakkelijk ik werkwijzen omarm, die niet zo goed bij me passen. Zoals krappe planningen en strakke deadlines, allerlei feedback-rondes op schrijfsels via e-mail. Al dat bewegen vanuit moeten en druk zorgde ervoor dat ik mezelf tegenkwam in uitstelgedrag en weerstand, mezelf afkeuren, perfectionisme en extreem hoge eisen aan mezelf stellen.

workshop boek dicht bij God leven
En toen was het boek daar, en voelde ik me leeg, moe en op.

Terwijl ik vond dat ik een gat in de lucht zou moeten springen. Wat was er met me aan de hand, dat ik geen puf had voor de marketing, een boektour, of een fantastische presentatie? Andere schrijvers deden dat toch ook?

Begin oktober 2021 kwam mijn boek ‘Dicht bij God leven’ uit en diep van binnen vond ik dat ik wel een paar maanden aan promo moest besteden, een live workshop-serie moest geven, die de inhoud van het boek promootte. Dit was het moment, nu was de tijd, die moest ik grijpen. Maar ik voelde me als een uitgewrongen vaatdoek.

Hoe kon dit? En vooral hoe kon ik met deze vermoeidheid omgaan?

Allereerst koos ik voor de tactiek niet zeuren maar doorzetten. Dat zorgde al snel dat mijn lijf in blokkade schoot. Ik kreeg niks meer uit mijn handen, en had de ergste last van uitstelgedrag.

Vandaar dat Ik besloot God om hulp te vragen. Het was december ik baalde van mijn futloosheid. En was vol goede hoop in wat Hij voor mij in petto had voor het jaar dat voor me lag.

Dit is wat ik hoorde:

“Luister aandachtig naar Mijn woorden. Laat je niet afleiden door wat de wereld je te zeggen heeft. Blijf dicht bij Mij. Hoe Ik je schiep is helemaal goed, 100% geaccepteerd ben je in mijn aanwezigheid. Elk woord van Mij is een uitnodiging om dichter bij Mij te komen. Ontvang Mijn liefde. En Ik nodig je uit om te bewegen op mijn tekenen. Op het ritme dat Ik voor jou in petto heb. Dat zal op sommige momenten misschien langzamer zijn dan je gewend bent, en op andere momenten zal het tempo hoog liggen. Maar Ik beloof je het zal je gezondheid, zegen en vrucht geven.”

Oké wauw! Wat een beloften voor het nieuwe jaar. Niet veel later stelde het woord ‘zachtmoedigheid’ zich aan me voor. Ik besloot het welkom te heten als mijn woord van het jaar in 2022.

woord van het jaar
De zoekmachine vertelde me dit over zachtmoedigheid:
 • Zachtmoedig als karaktertrek: een zachtmoedige in het Oude Testament is iemand die geen bezit heeft.
 • Een zachtmoedige weet zich bevrijd van al zijn zonden door het geloof in Jezus.
 • Zachtmoedig in het Engels is: meek, gentle, lowly, humble.
In de NIV bijbel vond ik een aantal bijbelteksten die me raakten:
 • “He guides the humble in what is right and teaches them his way.” – Psalm 25:9
 • “Your beginnings will seem humble, so prosperous will your future be.” – Job 8:7
 • “The Lord said, “Go out and stand on the mountain in the presence of the Lord, for the Lord is about to pass by.” Then a great and powerful wind tore the mountains apart and shattered the rocks before the Lord, but the Lord was not in the wind. After the wind there was an earthquake, but the Lord was not in the earthquake. After the earthquake came a fire, but the Lord was not in the fire. And after the fire came a gentle whisper. When Elijah heard it, he pulled his cloak over his face and went out and stood at the mouth of the cave. Then a voice said to him, “What are you doing here, Elijah?” – ‭‭1 Kings‬ ‭19‬:‭11‬-‭13‬ ‭NIV‬‬
 • “Take my yoke upon you and learn from me, for I am gentle and humble in heart, and you will find rest for your souls.” – Matthew 11:29

In het woord zachtmoedigheid hield zich een motto schuil dat als een katalysator voor mij werkte. Zachte Moed.

Iets waarvan ik instinctief 10 kilo verlangde, als het te koop was.

woord van het jaar
Ik vroeg me direct af: Waartoe nodigt zachte moed mij uit?
 • Drie kwart projecten afmaken.
 • Schrijfsels het daglicht gunnen.
 • Met een zachte tred mijn ene voet voor de ander zetten, op het podium dat vandaag de dag heet.
 • Participeren in het leven

Ik zag mezelf nooit als een moedig persoon. Voornamelijk omdat mijn beeldvorming rondom een moedig persoon bestaat uit: welbespraakt, aanwezig, heeft altijd een woord klaar, outgoing, strijdlustig, enthousiast makend.

Maar wat als ik in plaats van een moedig persoon wel zachte moed kon tonen?


zachtmoedigheid
zachte moed
woord van het jaar
En voilà, dat woord zachte moed doet totaal iets anders met mijn gemoedstoestand, want…

Wat als God me helemaal niet vraagt om een moedig persoon te zijn? En wat als Hij me enkel uitnodigt om vanuit zachte moed op te dagen? Elke dag opnieuw:

 • processen te bekijken,
 • klussen aan te vliegen,
 • meedoen in het leven vanuit zachte moed. Als een Robin Hood – achtige, undercover, rebels, eigenwijze en vriendelijke versie van moedig zijn.

Raad eens? Dat bleek te werken, in 2022 omarmde ik het woord zachtmoedigheid en besloot ik stappen te zetten vanuit zachte moed.

Waar associeer ik zachte moed mee?

Eigenheid, zachtheid, daadkracht, creativiteit, kleine stappen mogen zetten, lief voor jezelf mogen zijn, op je eigen manier, uniekheid, slow growth, rust, eerlijkheid. Het oké vinden om met al je emoties te leven.

Hoe ziet leven met zachte moed er praktisch voor mij uit:
 • Focussen op waar ik goed in ben en daar nog veel meer van mogen verlangen.
 • Vertrouwen op wat God me te vertellen heeft.
 • Handelen naar wat God me zegt.

Afgelopen jaar luisterde ik meer naar mijn persoonlijke ritme en tempo. Door de lineaire manier van werken te vervangen voor een circulaire manier. Zoals het getij van eb en vloed.

werken in getijden
Werken met periodes van eb en vloed

In mijn leven heb ik altijd al periodes waarin ik maak (schilder, schrijf, ideeën uitwerk), er bloeit van alles. Ik lijk op zo’n moment een niet te stoppen fontein, die bruist. Ik durf van alles, wil met iedereen afspreken, heb mega-dromen en maak allerlei plannen.

Daarop volgt een periode van eb (of herfst). Bij alles wat ik doe voel ik weerstand. Nergens heb ik zin in. Ik voel me moe, futloos, soms angstig en wil me verstoppen.

Laat mijn hoofd nu telkens vinden dat ik veel normaler, succesvoller, productiever en ondernemender zou zijn als ik monotoom en lineair zou werken, met to do lijsten, schema’s en stappenplannen, zoals de wereld voorschrijft. Dat geeft een strijd.

Door een eb-periode heen pushen omdat je van tevoren plande of afsprak dat je zou gaan lanceren maakt de blokkade groter. De weerstand neemt enkel toe.

Dit jaar vroeg ik me af en experimenteerde ik met vormen rondom de vraag:

hoe zou ik deze vraagstukken vanuit zachte moed kunnen aanpakken?

Zachtjes hoorde ik de fluisteren van Gods stem: “Laat het gaan, je hoeft iets niet te doen als het niet lukt, je hoeft niets voor een ander te bewijzen, je hoeft niet dezelfde werkwijze te hanteren als een ander, omdat deze ‘normaal’ gevonden wordt. Het wordt vanzelf weer vloed.”

Door zachte moed besloot ik even niks te moeten. En terugkijkend op het jaar ontdekte ik gigantisch veel:

 • Meer en meer luisteren naar Gods stem.
 • Vertrouwen dat de Heilige Geest me de weg wijst.
 • Ontdekken dat de Heilige Geest me gaven van profetisch schrijven geeft, en dat ik deze gave serieus nemen.
 • Op veel meer momenten hulp vragen aan Jezus.
 • God vragen of Hij de kansen naar mij toe wil sturen, in plaats van er zelf naarstig naar te zoeken. (dit resulteerde in: een toffe boekendag, een workshop, een videoworkshop en nog twee geheime projecten).
 • Accepteren dat er golven zijn in mijn leven, soms is het eb en soms vloed.
 • Op eb-momenten het oké vinden dat er niks of enkel het minimaal nodige uit mijn handen komt. Door hebben dat mijn tank op dat moment leeg is.
 • In de herfst ruilde ik mijn computer in voor een vulpen en kladblok, begon ik plots weer heel veel te schrijven.
 • Regelmatig schrijf ik een uur, dan vertrouw ik dat het genoeg is, ik sla het blok dicht en ga iets anders doen.
 • Ik oefen geduld, want mijn Maker heeft geen haast.
woord van het jaar
Voor mij is de conclusie: met zachte moed vooruit.

Voorgaande jaren koos ik ook een woord van het jaar, dit waren ze de afgelopen periode:

2023: … hier blog ik binnenkort over.
2022: zachtmoedigheid
2021: joy
2020: vrede
2019: discipline, hier schreef ik een blog over.
2018: vertrouwen, ook in dit jaar schreef ik een blog over mijn woord van het jaar.

P.S. Waartoe zou zachte moed jou kunnen uitnodigen?

Laat je het weten in een berichtje hieronder?