Een tijdje geleden vroeg het Bijbelgenootschap me of ik een exemplaar van de NBV21 wilde ontvangen en daarover mijn ervaring wilde delen. Als bijbel lezer en enthousiasteling klonk die vraag me als muziek in de oren.

De NBV21 verscheen op 13 oktober 2021, en werd overhandigd aan niemand minder dan de Koning. De stream daarvan kan je hier terugkijken.

Een aantal weken ontving ik de NBV21 bijbel in huis. In een prachtig pakketje met allerlei goodies. Graag deel ik je iets over mijn bevindingen.

Wat maakt deze bijbelvertaling anders?

De NBV21 is vers voor vers getoetst aan de grondtekst. Nieuwe inzichten rondom begrippen, context en wetenschappelijk inzicht zijn meegenomen.

Daarnaast maakt de NBV21 weer gebruik van eerbiedshoofdletters. Dus de HEER wordt weer met hoofdletters geschreven.

Via deze pagina lees je precies wat er allemaal nieuw is aan de NBV21

voorkant met blinddruk genesis
achterzijde met blinddruk openbaringen

Het design van deze bijbel

Zodra je de NBV21 ziet, valt het je gelijk op dat er is nagedacht over alle details.

Prachtig vormgeving details:
  • Koperfolie op de omslag.
  • Een betekenisvolle blinddruk op voor- en achterzijde. Op de cover lees je een stuk uit Genesis (het eerste bijbelboek) en op de achterzijde het laatste vers uit Openbaring (laatste bijbelboek). Dat benadrukt voor mij de alpha en omega belofte van God (Ik ben het begin en het einde).
  • De rug is van linnen, wat een natuurlijke uitstraling geeft, en ook stevigheid tijdens het lezen. De bijbel blijft prettig open liggen op tafel.
  • Het binnenwerk heeft twee leeslinten, een witte en parelkleurig lint (gemaakt van gerecyclede petflessen).
  • De bladspiegel is aangenaam rustig. Zwarte letters en koperbruine verwijzingen onderaan de pagina.
Rug van de NBV21
Leeslinten in de NBV21

Extra bij de bijbelvertaling

Zoals je gewend bent bij een bijbel vind je voorin een inhoudsopgave, met daarin een opsomming van de bijbelboeken. Achterin de bijbel staat een verantwoording (over de tot stand koning van de NBV21). Ook vind je een woordenlijst en een aantal landkaartjes. Wat ik een waardevolle toevoeging vindt zijn de pagina’s ‘waar kan ik lezen over’. Op deze pagina’s vind je bekende bijbelteksten en verhalen, met hun verwijzing naar het bijbelboek erbij. Enorm toegankelijk voor mensen die graag willen lezen, maar niet vaak een bijbel opensloegen.

Duurzaamheid en de NBV21

Wat opvallend is aan deze vertaling is de pagina over duurzaamheid. Waarin het bijbelgenootschap aangeeft, dat ze de CO2 uitstoot die vrijkwam bij het produceren van deze bijbel, compenseren. Ook noemen ze een aantal andere punten rondom het duurzame productieproces. Naar mijn idee een enorm goede aanvulling.

Illustratie bij psalm 111:2

Hoe gebruik ik de NBV21?

Tot nu toe heb ik al een aantal keer gelezen in de NBV21, voornamelijk als ik teksten opzocht voor de bijbelstudie die ik nu doe.

Daarnaast vind ik het fijn om de bijbel zo nu en dan open te slaan en een psalm te lezen. Verzen die me raken schrijf ik op en daar maak ik vaak een illustratie of waterverf tekening bij. Zoals bij psalm 111:2. ‘Machtig zijn de werken van de Heer, wie ze liefheeft, onderzoekt ze.’

Deze bijbel komt in verschillende verschijningsvormen

Goed om te weten als je overweegt een NBV21 aan te schaffen is dat deze bijbel in allerlei varianten te krijgen is. Zelf heb ik de standaard editie (de witte). Ook de compacte editie en de pastel editie vind ik er heel gaaf uitzien.

standaard editie NBV21
standaard editie
compacte editie nbv21
compacte editie
pastel editie NBV21
pastel editie

Liever online bijbellezen of luisteren?

Ook dat kan met de NBV21. Online lees je via de app Mijn bijbel

Luisteren naar de NBV21 doe je via de luisterbijbel podcast.

Of als je lid bent van de bibliotheek is de NBV21 ook te luisteren via de online bibliotheek app

P.S. Heb jij de NBV21 al in huis? Hoe ervaar jij deze nieuwe vertaling? Laat je het weten in een reactie?