“Waarom lukt het mij niet om elke dag stille tijd te hebben?”
“Ik breng zo weinig tijd met God door, Hij zal me zien aankomen.”
“Als ik meer tijd zou hebben, zou ik vast meer van God ervaren.”

Herken jij één van deze gedachten?

Je bent niet de enige die zich schuldig voelt en het lastig vindt stille tijd te hebben. Je werk, man en kindje, koken en allerlei klussen in huis slokken je dag op. Als je ’s avonds je gemiste aflevering van ‘Call the Midwife’ kijkt, voel je je diep van binnen een mislukte Christen.

stille-tijd

Laat je schuldgevoel los. God houdt niet minder van jou als jij Hem minder zoekt.

Toch blijft geloven een werkwoord, de juiste tijd voor een snufje actie van jouw kant. Jouw stille tijd nieuw leven in blazen kan ook eenvoudig. Ben je er klaar voor?

Spreek je verlangen uit naar God. Op de plek waar je nu bent.

Ook al wacht je, scrollend op je smartphone, op de bus. Neem een diepe adem en fluister: “Hier ben ik Heer, ik wil U aandacht geven, help mij.”

Oké, laat me je iets vertellen:

Het moment dat ik deze woorden uitsprak een paar jaar geleden, nam mijn geloofsleven een nieuwe afslag. God leerde me, hoe stille tijd voor mij wél werkte. Hij liet me zien hoe ik op een makkelijke manier elke dag contact met Hem had. De tool die Hij me gaf is een stilte dagboek.

Wacht even, een stilte dagboek is niet glimmend of ingewikkeld.

Het is een basic notitieboek. Maar wel de plek waar je al je gedachten, vragen, gebeden en antwoorden aan God kwijt kan. (Ja, echt alle). Sceptisch startte ik met het notitieboek, schreef er een songtekst in en een bijbeltekst. Daarna volgde een vraag, en ineens tuimelden de woorden over de pagina. Na een halfuur keek ik naar mijn paars-gele vulpotlood, waar kwamen die woorden vandaan? Ineens viel het kwartje, dit was een moment met God. Een moment waarvan ik wens dat jij het ook ervaart, ik kan niet wachten te vertellen hoe jij hiermee start.

Zo start jij ook een stilte dagboek:

Zoek een leeg notitieboek met prettig papier. Eentje waar je geen kippenvel van krijgt tijdens het schrijven. Let op dat jouw stilte dagboek licht is, en het formaat en gewicht zo comfortabel mogelijk zijn. Jouw dagboek wil je zo vaak mogelijk gebruiken, niet?

Ik koos voor dit boekje. Het papier voelt wollig en dik. Zodat ik mijn kamillethee mag morsen, madeliefjes kan drogen en kan waterverven zonder dat het dagboek scheurt, fijn toch?

Pak je stilte dagboek er regelmatig bij. Schrijf een bijzondere bijbeltekst op, teken iets dat je meemaakte, of plak iets op dat jou blij maakt vandaag. Laat je routine groeien, enne: geen schuldgevoel als je een paar dagen overslaat. Elk moment mag je de draad weer oppakken.

Oja, er zijn een paar regels die ik gebruik om een succes te maken van mijn stille tijd routine:

Omarm  klodderen

Leg je lat laag. Nee, ietsje lager graag. Ik ben een groot voorstander van klodderen. Dus probeer, experimenteer, laat vooral los dat iets mooi moet zijn. Echtheid is wat je nastreeft. Echt zijn is niet gelijk aan perfectie. Vegen, uitschieten, potloodlijnen, krassen, scheuren en vlekken horen daar allemaal bij.

Nee, vergelijk je niet met een ander

Vergelijk je niet met alle ‘insta-bible-en-bullet-journal-ers’ of ‘kalligrafeer-meisjes’. Hoe mooi hun kunst ook is, zij fotograferen een eindresultaat. En verzwijgen hoeveel uren ze zwoegden en inktvlekken ze maakten voor dit resultaat. Gewoon. Niet. Vergelijken. Jouw stilte-dagboek is een persoonlijke reis van God en jou.

Jouw stille tijd ervaring is altijd waardevol

Twijfel je of dit moment in je boek moet? Bij twijfel, wel doen! Schrijf het vooral op. Op dit moment lijkt het niet sprankelend. Wacht en zie tot je over een paar maanden terugbladert. Ineens zijn je armen vol kippenvel.

Ik ben zo nieuwsgierig hoe het stilte dagboek voor jou werkt, mail je me jouw ervaring of foto?

P.S.

Wil jij live aan de slag met jouw stilte dagboek? Hou de website, instagram en de facebook-feed in de gaten, binnenkort verklap ik je de perfecte gelegenheid daarvoor.